El jesuïta Pau Vidal, com a delegat dels Jesuïtes a Catalunya, ha estat l’encarregat de reiterar el perdó a les víctimes d’abusos sexuals en el si de la institució i de fer públics els set compromisos que busquen reparar o pal·liar el mal causat. “No podem canviar el passat, però podem afrontar-lo i assumir-ne les conseqüències”, ha manifestat.

Ha estat durant la roda de premsa celebrada el matí del 25 de juliol, en què s’han presentat les conclusions del treball d’investigació i d’anàlisi desenvolupat durant tot un any, de juny del 2023 a juliol del 2024, amb la col·laboració del bufet Roca Junyent i en coordinació amb altres professionals i entitats externes expertes en abusos a menors, mediació i resolució de conflictes, com la Fundació Vicki Bernadet.

Així, fruit del treball fet, s’han pogut comptabilitzar 145 denúncies, que van des de l’any 1948 fins a l’agost del 2023, de les quals 91 han estat identificades i la resta són anònimes. El total de denunciats són 44, dels quals 29 religiosos jesuïtes o exjesuïtes i 15 laics. “8 de cada 10 víctimes i 7 de cada 10 jesuïtes denunciats pertanyien als centres Jesuïtes Casp i Jesuïtes Sarrià”, ha destacat Pau Vidal, “dues escoles de les més grans i més antigues on es va viure l’abús de poder”.

PAU VIDAL

“8 de cada 10 víctimes i 7 de cada 10 jesuïtes denunciats pertanyien als centres Jesuïtes Casp i Jesuïtes Sarrià”

De fet, si bé a nivell jurídic el bufet Roca Junyent no ha pogut concloure que la institució jesuítica hagués practicat l’encobriment, sí que Pau Vidal ha reconegut “una clara omissió del dret d’ajuda a les víctimes”. Justament, un dels compromisos adoptats per la institució és “dur a terme processos interns d’assumpció de responsabilitats amb les persones que no van actuar amb diligència per denunciar aquests fets tan greus”.

El primer compromís adoptat, i ja dut a terme durant la roda de premsa, ha estat posar negre sobre blanc el nom de 14 religiosos jesuïtes sobre els quals s’ha fet un procés judicial ordinari o canònic, o bé sobre els quals consta suficient evidència per pensar que podrien haver causat més víctimes.

Així, Pau Vidal, que ha anat llegint el nom de cadascun d’aquests victimaris, ha reconegut que “comptem que aniran emergint més casos”. Hi ha jesuïtes com Lluís To, mort el 2017, contra el qual hi ha 25 denúncies, o Francesc Peris, encara viu, sobre el qual en consten 22.

En la roda de premsa han participat els jesuïtes Enric Puiggròs i Pau Vidal, els advocats Joan Roca i Irma Rognoni, i la psicòloga Pilar Polo.

Un altre compromís és el de fer arribar de manera imminent al Ministeri Fiscal els 6 casos que podrien ser constitutius de delicte i que no estarien prescrits. En relació amb això, la Companyia s’ha compromès a posar en coneixement del Ministeri Fiscal qualsevol denúncia rebuda sobre abusos comesos en el passat.

El quart compromís té a veure amb l’Associació Acollida Betània, especialitzada en abusos sexuals i de poder en contextos eclesials, que se suma a la col·laboració que ja fa amb Jesuïtes Educació la Fundació Vicki Bernadet. En el cas de Betània, l’assessorament se centrarà en la reparació global a les víctimes, la reparació econòmica i els processos de justícia restaurativa. Una restauració que com ha expressat la presidenta de l’entitat, Maria Teresa Compte, es fa sempre de forma confidencial i adaptada a cada víctima. En aquest sentit, un altre compromís és revisar el sistema de reparacions econòmiques a les víctimes, per tal que hi puguin accedir més persones.

I, finalment, el darrer compromís té a veure amb els jesuïtes victimaris vius: “Quan els casos no tenen recorregut per la justícia ordinària, s’obren processos canònics“, que permeten imposar mesures restrictives i de privació de llibertat. També la prohibició de qualsevol activitat pastoral i sacramental.

La roda de premsa ha començat tard perquè a les portes dels Jesuïtes de Catalunya, al carrer de Roger de Llúria de Barcelona, s’han aplegat algunes víctimes que volien manifestar la seva disconformitat pel tracte rebut per la institució. Enric Puiggròs, provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, s’ha compromès a mantenir-hi una trobada en els propers dies.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!