Durant l’Assemblea Plenària celebrada aquest dimecres 20 de novembre, la Conferència Episcopal Espanyola ha presentat el projecte Hospitalitat Atlàntica. Es tracta d’una iniciativa que té l’objectiu de donar resposta al problema de la migració forçada entre els països del nord d’Àfrica i el sud d’Europa. Com ha explicat la mateixa Conferència Episcopal, aquest projecte compta amb la participació de 26 diòcesis de 10 països, entre ells Espanya.
En la roda de premsa, s’ha destacat la necessitat protegir les persones migrants que emprenen la ruta atlàntica, mitjançant una xarxa que faciliti informació a l’origen i garanteixi la integració a la destinació. En aquest sentit, les illes Canàries hi tenen un paper molt important, en tractar-se d’una de les travessies més perilloses que hi ha al món per als migrants. A l’arxipèlag, l’arribada de migrants a través de l’Atlàntic supera els 40.000 des que va començar el 2024, any rècord d’arribades d’aquest tipus. Per aquest motiu, Fernando Redondo, director del Secretariat de Migracions a l’Episcopat Espanyol, ha anunciat la publicació d’un llibret per ajudar les persones que han arribat a Espanya.
Un projecte amb tres objectius concrets
A més de la publicació d’aquest llibret, Hospitalitat Atlàntica treballa sobre tres objectius concrets: donar informació veraç als països d’origen, salvar vides amb la guia d’Hospitalitat Atlàntica mitjançant aplicacions en mòbils i webs i promoure el treball en xarxa. De fet, als territoris espanyols integrats en el projecte, ja s’està fent un “corredor d’hospitalitat” des de les Canàries fins a la Península per evitar una sobresaturació i per garantir “que les persones puguin ser enviades a centres d’acollida a parròquies o a Càritas”, ha explicat Redondo.
Les 26 diòcesis que formen part del projecte són del Senegal, Cap Verd, Gàmbia, Guinea, Guinea-Bissau, Mali, el Marroc, Mauritània, el Sàhara Occidental i Espanya. Una iniciativa que, com ha dit el president de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i la Mobilitat Humana, és “un petit granet de sorra en tot aquest gran fenomen de les migracions i un pas significatiu”.