El dimecres 15 de juny Arrels Fundació durà a terme, per setè any consecutiu, el recompte de persones que dormen al carrer de Barcelona. Per això cerca més de 1.000 voluntaris que, a més, s’encarregaran d’enquestar les persones: quant temps fa que viuen al carrer, si tenen seguiment social, quin és el seu estat de salut o la seva situació administrativa, entre d’altres. Aquesta informació és cabdal per conèixer la realitat de les persones que viuen al carrer a la ciutat, quantes són i pensar con afrontar el sensellarisme.

Els requisits de les persones voluntàries és ser més gran de 18 anys; tenir disponibilitat la nit del 15 al 16 de juny, entre les  23:00 h i, com a màxim, les 5:00 h segons les persones que trobem; parlar català, castellà, anglès, romanès, marroquí i/o polonès; tenir capacitat física per fer el recorregut a peu (3-4 hores), i tenir un dispositiu mòbil amb connexió a internet.

Arrels va començar a organitzar aquesta enquesta l’any 2016, emmarcada en una campanya europea liderada per l’organització britànica World Habitat. Des d’aleshores, ha replicat l’acció l’any 2016, 2017, 2018, 2019 i 2021 a Barcelona, perquè ajuda a saber com evoluciona el grau de vulnerabilitat de les persones i com actuar com a entitat i com a ciutat. Tot i la situació extraordinària generada per la pandèmia, a finals de l’any 2020 l’entitat també va sortir a preguntar a les persones i va elaborar l’informe Viure al carrer a Barcelona en temps de pandèmia.

El darrer recompte revela que a la ciutat de Barcelona hi ha més de 4.800 persones sense llar, de les quals 1.064 dormen al carrer. Pel que fa a la resta de Catalunya, només dotze municipis catalans han realitzat recomptes. En total, aquests dotze municipis representen el 44% de la població catalana i hi ha 1.504 persones dormint al carrer.

Amb tot les últimes dades públiques de Catalunya són del 2017, quan es van comptabilitzar 53.118 persones en situació de sensellarisme a Catalunya, de les quals 2.347 persones vivien directament al carrer. Les dades pertanyen a 719 municipis (el 76% del total) i es recullen a l’Estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya, que està pendent d’implementació. Aquestes xifres tenen en compte només les persones que són conegudes pels serveis socials.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!