“Sent la creu” ha estat aquest primer diumenge de Quaresma, 6 de març, una festa dels joves i de l’arxidiòcesi de Barcelona ben connectada amb la icona de Crist, que “mor per amor a nosaltres”. Així s’ha expressat el cardenal filipí Luis Antonio Tagle en una vetlla amb Eucaristia, a la basílica de la Sagrada Família, que ha tingut  la doble dimensió de mirar cap a un lloc concret on hi ha sofriment i alhora recordar que aquesta realitat és present a tot el món. Aquest any ha estat present la creu que Fernando de Magallanes “va plantar ara fa 500 anys, el 1521, al centre de les Filipines, a l’illa de Cebú”, segons ha recordat el purpurat. Una gran coral, formada per unes 150 persones de diferents realitats eclesials de Barcelona, ha ambientat magníficament la celebració, amb cants de Hillsong, de Taizé i també altres més propers a la litúrgia tradicional de casa nostra. Més de 1.600 persones han participat en l’Eucaristia, segons l’arquebisbat de Barcelona.

Per un canvi en l’ordre perquè Luis Antonio Tagle pogués tornar a temps a Roma, s’ha celebrat primer la Missa i després, la part de vetlla davant la creu i el testimoni de Ricardo Pareja, que ha estat impressionant. “Entre les quatre parets de l’hospital, he viscut la presència de Jesús i de Maria i he experimentat el goig de l’amor de Déu, interiorment i des de la realitat d’altres malalts en situacions dures, com ara una dona a punt de divorciar-se o un home que portava 40 anys sense confessar-se i que, hores abans de morir, va rebre el sagrament del perdó i va combregar”, ha explicat aquest jove de Badalona. Ricardo Pareja, entrevistat a Catalunya Cristiana en l’edició d’aquest diumenge 6 de març, conviu des del 18 de d’abril del 2020 amb la malaltia, un tumor maligne al costat del cor. Ha assegurat que no li han faltat “els dubtes, però el Senyor escolta i no falla”. Abans de fer la seva exposició, Ricardo Pareja ha demanat la benedicció del cardenal Joan Josep Omella, que ha presidit la vetlla, i després l’ha abraçat, a l’arquebisbe i als dos bisbes auxiliars Sergi Gordo i Xavier Vilanova, que es trobaven entre els concelebrants.

En l’homilia, el cardenal Tagle ha assegurat que “la creu no té a veure només amb el sofriment, sinó amb l’amor disposat a tot, incloent-hi el sofriment pels qui la persona estima”. En aquesta línia, adreçant-se als joves, ha posat l’exemple dels qui “s’enamoren d’algú i es veuen disposats a fer-ho tot per l’altre, pensant-hi de manera permanent“. Igualment ha presentat la imatge d’allò que ens agrada que ens proposin, com ara “anar a prendre unes tapes i una cervesa o fer un viatge a un lloc caribeny“, en contraposició amb el plantejament “de seguir Jesucrist amb la creu, davant del qual sempre posem excuses en forma d’haver d’estudiar o de fer altres coses”. Com a conclusió de la reflexió, Tagle ha dit que “qui té por del sofriment no pot estimar”.

“La creu no té a veure només amb el sofriment, sinó amb l’amor disposat a tot, incloent-hi el sofriment pels qui la persona estima

En un altre moment, el també president de Càritas Internationalis ha presentat les Filipines com un país de sofriment. Ha revelat que l’arxipèlag pateix “cada any de mitjana entre 20 i 22 tifons, que fan malbé collites i causen pèrdues de vides humanes i que se sumen a les erupcions volcàniques i els terratrèmols, igualment causa de moltes morts“. A més, Tagle ha denunciat  “la corrupció sistèmica i la cobdícia”, i ha explicat que, entre els qui fan aquestes males pràctiques, “alguns es converteixen en víctimes del tràfic de persones i d’esclavitud”. El purpurat també ha comentat que “alguns conflictes ideològics provoquen l’èxode dels residents, mentre alguns joves desesperats cauen en els vicis i les activitats delictives, amb les quals s’uneixen a grups perjudicials”.

“Sent la creu” ha començat, com en les anteriors ocasions, amb la processó d’inici i l’arribada de la creu, i s’ha acabat amb un cant meditatiu, que ha substituït l’adoració individual de la icona, per precaució sanitària contra el Covid, i amb el lliurament a cadascú dels presents d’una rèplica petita de la creu, tot mentre els presents sortien al carrer, per evitar aglomeracions. Al final, els dos joves que han presentat tota la vetllada han anunciat la convocatòria de l’any vinent per al 26 de febrer de 2023, que serà el primer diumenge de Quaresma. Cal destacar, finalment, que hi ha hagut una representació important de la comunitat filipina, amb el diaca Miguel Doctama a l’altar, i que ha participat en la celebració el cònsol del país a Barcelona. Dins l’austeritat quaresmal, tot l’acte ha acabat en un gran ambient de festa, la de la creu que és “font de vida”, com ha recordat també el cardenal Omella.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!