Catalunya té una llarga tradició en diàleg ecumènic que es remunta a l’any 1954 quan el pastor luterà suec Gunnar Rosendal, que formava part de moviments ecumènics internacionals, va decidir viatjar a Espanya per conèixer la situació dels protestants sota la dictadura franquista.

Un fruit concret de tot aquest camí recorregut és ara la constitució de la Taula de Diàleg Interconfessional de Catalunya, que s’ha escenificat en un acte de signatura a l’església barcelonina Sant Pau del Camp, el dimecres 27 de novembre. La Taula sorgeix de la iniciativa d’un grup de representants de diferents confessions cristianes que, des de fa anys, han mantingut contactes i diferents reunions.

L’objectiu és triple: promoure el diàleg i la col·laboració pel bé comú entre les confessions cristianes presents a Catalunya en aquells temes que es considerin oportuns; vetllar i treballar perquè es garanteixi l’adequat exercici del dret fonamental a la llibertat religiosa dels creients, i aportar valors fonamentals a la societat, posant en relleu la capacitat de la fe cristiana per construir ponts entre les persones.

A diferència d’altres iniciatives ja existents, com el Centre Ecumènic de Catalunya, la Taula està constituïda per representants oficials de les tretze confessions cristianes: l’Església catòlica, el Patriarcat Ecumènic de Constantinoble, l’Església ortodoxa de Romania, l’Església ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia, l’Església apostòlica Armènia a Espanya, l’Església evangèlica de parla alemanya, la Comunió Anglicana de Barcelona, l’Església espanyola reformada episcopal, l’Església evangèlica de Catalunya, la Unió d’Esglésies Baptistes de Catalunya, l’Església carismàtica episcopal de la Missió Internacional d’Àsia a Espanya, Agape Europe i la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya.

La primera reunió i la constitució de la Taula ha tingut lloc el dimecres 27 a Sant Pau del Camp.

En la primera reunió mantinguda a Sant Pau del Camp s’han escollit els càrrecs del president, que ha recaigut en Francesc Conesa, bisbe de Solsona i impulsor de la taula; dels dos vicepresidents, Francisco Javier García Asensio, pastor d’Agape Europe, i José Santos Sanz, de l’Església ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia, i de la secretària, Montserrat Puigdellívol, directora del Secretariat d’Ecumenisme de l’arquebisbat de Barcelona.

Com ha explicat el bisbe Francesc Conesa, Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma a replicar la Taula de Diàleg Interconfessional d’Espanya, que es va constituir el 16 de setembre passat sota els auspicis de la Conferència Episcopal Espanyola i l’impuls del mateix bisbe de Solsona. La primera gran celebració pública ecumènica serà el 10 de maig a la basílica de la Sagrada Família: “Celebrarem el 1.700 aniversari del Concili de Nicea, que ens uneix a tots sota una mateixa professió de fe”, ha manifestat el bisbe Francesc.

FRANCESC CONESA

“Celebrarem el 1.700 aniversari del Concili de Nicea, que ens uneix a tots sota una mateixa professió de fe”

En la primera reunió també s’ha acordat que la propera reunió serà de cara al primer trimestre de l’any vinent; i s’ha fet una llista de temes de preocupació compartida com la secularització de la societat, la protecció de les minories cristianes arreu del món i aspectes bioètics com l’eutanàsia. Sobre totes aquestes qüestions, i les que vagin sorgint, les confessions cristianes volen mostrar una imatge d’unitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!