El Papa ha reivindicat aquest dimecres “una Església sense cadenes ni murs, en què cadascú pugui sentir-se acollit i acompanyat, en què es conreï l’art de l’escolta, del diàleg, de la participació, sota l’única autoritat de l’Esperit Sant. Una Església lliure i humil, que s’aixeca ràpidament, que no ajorna, que no acumula retards sobre els reptes d’avui, que no es tanca en els recintes sagrats, sinó que es deixa animar per la passió de l’anunci de l’evangeli i el desig d’arribar a tothom i acollir tothom.”

Reflexió del papa Francesc

En l’homilia de la Missa de Sant Pere i Sant Pau, celebrada al matí a la basílica vaticana, Francesc ha destacat que “el testimoni dels apòstols Pere i Pau, que s’aixequen, davant de la persecució, la presó i la mort, i lluiten en la seva missió de portar l’Evangeli de Jesucrist, formen una imatge significativa en l’Església”.

En aquesta celebració per la solemnitat dels patrons de Roma, s’ha fet la tradicional benedicció dels palis que el Pontífex ha beneït per ser imposats als arquebisbes metropolitans nomenats aquest any.

El Sant Pare ha alertat davant d’una Església d’inèrcies: “El gran corrent de novetat i de vida de l’evangeli, segons escrivia De Lubac, en les nostres mans es converteix en una fe que cau en el formalisme i en el costum. Religió de cerimònies, de devocions, d’ornaments i de consols vulgars… Cristianisme clerical, formalista, apagat, endurit.”

PAPA FRANCESC

“El Sínode que estem celebrant ens crida a convertir-nos en una Església que s’aixeca, no replegada en ella mateixa, capaç d’ampliar la mirada més enllà, de sortir de les pròpies presons per anar a l’encontre del món amb la valentia d’obrir les portes”

El Papa ha fet una crida també al compromís autèntic de tots amb tots: “No ens hem de lamentar per l’Església, sinó comprometre’ns per l’Església, participar-hi amb passió i humilitat. Amb passió perquè no hem de ser espectadors passius. Amb humilitat perquè comprometre’s en la comunitat no ha de significar mai ocupar el centre de la taula, sentir-se millors i impedir que els altres que s’hi acostin. Església en procés sinodal significa que tothom hi participa. No hi ha cristians de primera categoria o de segona.”

Missa en la solemnitat de Sant Pere i Sant Pau.

El Pontífex, en la mateixa línia, ha demanat que l’evangeli estigui al servei del Regne de Déu i acabi amb les injustícies: “Que el Senyor ens alliberi d’aigualir l’evangeli per fer-lo neutral. No és aigua destilada. L’anunci de l’evangeli no és neutral. No deixa les coses com estan. No accepta el compromís amb les lògiques del món, sinó al contrari. Encén el foc del Regne de Déu allà on dominen els mecanismes del món, del poder, de la corrupció, del mal, de la injustícia i de la marginació.”

Finalment el Sant Pare ha reclamat una Església que enterri definitivament la perversió del clericalisme:

PAPA FRANCESC

“Què podem fer junts com a Església, per fer el món en què vivim més humà, just, solidari, obert a Déu i a la fraternitat entre els homes? No ens hem de tancar en els nostres cercles eclesials. Estigueu atents de no caure en el clericalisme! El clericalisme és una perversió. El ministre que es fa clerical amb actitud clerical ha agafat un camí equivocat. Encara són pitjors els laics clericalitzats.”

El Sant Pare també ha saludat els patriarques orientals i ha demanat als arquebisbes i bisbes que estiguin sempre amb el poble, amb la gent, tant si és al davant com si se situen al darrere o al costat.