Miro enrere i amb nostàlgia recordo aquestes festes de Nadal passades. Em proposo recordar un moment bell, únic i de gran valor d’humanisme cristià.

El moment del qual us parlo va tenir lloc en un dinar de Nadal organitzat entre famílies amigues, totes elles amb nens d’entre 3 i 8 anys. De manera espontània i per iniciativa pròpia, els més petits van decidir organitzar i protagonitzar un pessebre vivent: Josep i Maria, tres pastorets que rondaven per la muntanya, els tres Reis d’Orient i, per descomptat, el caganer. Però, què és el que realment s’amagava darrere aquell fet?

Fer el pessebre és una tradició molt important per a la fe cristiana, generalment compartida amb la família i amics. El pessebre és una representació d’amor, senzilla i austera que escenifica el naixement de Jesús i representa l’inici de l’era cristiana.

L’origen del pessebre troba confirmació abans de res en alguns detalls evangèlics del naixement de Jesús a Betlem. L’evangelista Lluc diu senzillament que Maria “va donar a llum el seu fill primogènit, l’embolcallà i el posà en una menjadora, perquè no hi havia lloc per a ells a l’hostal” (Lc 2,7). Jesús va ser col·locat en una menjadora, que en llatí es diu praesepium; d’aquí pessebre.

El moment de fer el pessebre ha estat sempre un moment únic i especial. Qui no recorda amb nostàlgia quan de petit, amb la mare, el pare o els avis, preparava el pessebre amb il·lusió els dies previs a Nadal. Fent el pessebre s’aprenen els valors cristians d’estimar, compartir…

Aquest moment clau de la tradició cristiana sempre ha estat un moment d’il·lusió i alegria que, avui, també té lloc a les escoles i al carrer, on les botigues, les places o altres espais públics es converteixen en l’escenari ideal per a la representació del pessebre. Molts pobles, avui, també representen el pessebre vivent.

Aquest any des del Col·legi FEP Mare de Déu de la Salut de la Fundació d’Escoles Parroquials vam dur a terme el projecte interdisciplinari “Pessebre a l’escola”. Cada classe va fer un pessebre per exposar en una botiga del barri, inspirat en l’especialitat de la botiga. Així, es van crear pessebres amb ulleres, sabates, ous… Va ser un exercici creatiu, compartit per tota la comunitat educativa, en el qual es van utilitzar els materials més dispars per crear petites grans obres. El pessebre conté en si una rica espiritualitat popular que es transmet entre els alumnes, professors i famílies.

Aquests pessebres van estar exposats en els diferents aparadors de les botigues dels comerciants del passeig de la Salut de Badalona. Veure com les famílies de l’escola i tota la gent del barri descobreixen i admiren els pessebres que van fer els alumnes del col·legi fa que el gran valor espiritual en els pessebres sorgeixi.

Que els grans valors del pessebre ens acompanyin a totes i tots tot just el nou any que hem començat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!