A Roma està tot llest per a la X Trobada Mundial de les Famílies, que se celebra del 22 al 26 de juny amb el lema Amor familiar: vocació i camí de santedat.

El dimarts 21 de juny s’ha fet a la Sala Pius X una breu sessió informativa en què s’han presentat els artistes que hi intervindran i s’han comunicat els noms de les famílies que aportaran el seu testimoni la nit del dimecres 22.

En el briefing informatiu han participat: Mons. Walter Insero, director de l’Oficina de Comunicació Social de la diòcesi de Roma; Mons. Marco Frisina, autor de l’himne de la trobada, Creiem en l’amor; Paolo Pinamonti, director artístic del Festival d’Òpera Macerata; Piero Barone, Gianluca Ginoble e Ignazio Boschetto, artistes d’Il Volo.

Mons. Dario Gervasi, bisbe auxiliar de Roma i delegat per a la Família, ha estat una de les persones clau en l’organització d’aquest festival.

Quines són les principals característiques de l’organització del Festival Internacional de la Família?

Fa dos anys que preparem aquesta trobada. La idea és donar un testimoni sobre la bellesa de la família, recordar la profunditat de la vida familiar. La família és un do preciocíssim que ve de Déu, que fa resplendir la mateixa imatge de Déu. Volem mostrar com la bellesa de les famílies pot atreure tothom. Hi haurà les famílies que donaran el seu testimoni de vida. Un moment també molt intens serà la Santa Missa amb el Papa de dissabte. Per al festival s’han escollit nombrosos temes per reflexionar sobre la vida familiar, sobretot la reconciliació, l’adopció, la família nombrosa. Esperem que aquest festival ens ajudi a descobrir la bellesa de la família, perquè la família se senti menys sola, per ajudar a desfer els nusos i les tensions dins de les famílies, per afrontar els nous reptes que planteja la família actual.

Quin paper tindrà el tema de la fragilitat viscuda al si de la família, la cura dels ancians i les persones amb discapacitat, per exemple?

Hi haurà testimonis de persones que tenen fills amb discapacitat. El tema dels avis i dels ancians serà també molt important. El papa Francesc ens recorda des de fa molt de temps la importància de valorar-los, perquè tenen un gran patrimoni de vida, de saviesa, per transmetre a les noves generacions. La família, més que les institucions, s’ha de fer càrrec dels ancians, entendre que són un valor, no un pes.

Es parlarà també de la importància de la família com a generadora de la vocació a la vida religiosa?

Sí. La família és el lloc d’on provenen les vocacions, siguin religioses, sacerdotals o la vocació a fundar una altra família. Tenim dues parelles de sants patrons de l’esdeveniment, la parella Beltrame-Quattrocchi, i els cònjugues Martin, els pares de santa Teresina de Lisieux. Les seves relíquies han estat portades a Roma, per fer veure com la santedat neix de la família.

La família és el lloc d’on provenen les vocacions, siguin religioses, sacerdotals o la vocació a fundar una altra família

Quina particularitat té la trobada, precedida per la pandèmia i realitzada durant la guerra a Ucraïna?

L’organització ha estat molt difícil, perquè en realitat aquest festival s’havia de fer fa dos anys, però la pandèmia ho va bloquejar tot, per la qual cosa l’esdeveniment d’aquesta setmana serà transmès telemàticament. Òbviament, la guerra té una gran repercussió en una manifestació lligada a la família. Es tindrà molt en compte aquesta tragèdia, hi haurà més sobrietat, no hi haurà moments pròpiament d’espectacle. El cant i l’orquestra tindran una dimensió més sòbria, simple, perquè sabem que juntament amb l’alegria hi ha molt de dolor entre les famílies d’Ucraïna. En l’obertura del festival hi haurà els testimonis de les famílies ucraïneses, a través d’una connexió directa amb Kiiv, amb un sacerdot, i hi haurà present, entre les famílies que parlaran amb el Sant Pare, una família romana que ha hostatjat una família ucraïnea. Hem obert aquesta trobada mundial al patiment d’aquesta última guerra, i des de Roma volem donar el missatge que les famílies d’arreu del món són al costat de les famílies d’Ucraïna. Hem acollit moltes famílies, sobretot dones joves amb els seus fills. Han estat acollides amb molt afecte i amor.

“Des de Roma volem donar el missatge que les famílies d’arreu del món són al costat de les famílies d’Ucraïna

El festival serà ocasió de mostrar la importància de l’adopció en la família cristiana, una opció valenta, igualment sacrificada però bella alhora?

L’adopció també serà un dels temes que abordarem. A Amoris Letitia el Papa parla de la “família de cor gran”. L’adopció és una de les flors més belles que una família pot produir. Els pares adoptius tenen un cor gran, perquè l’adopció implica tota la família. Quan un infant adoptat entra en una família s’esdevé com un naixement. Són molt bonics els testimonis de les famílies adoptives. Hem d’encoratjar-les i ajduar-les perquè siguin en el món un testimoni de santedat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!