L’almoiner del papa Francesc i prefecte del Dicasteri per al Servei de la Caritat, el cardenal Konrad Krajewski, ha peregrinat novament “en el silenci i en la pregària” a Ucraïna. Allà ha pogut pregar a la fossa comuna d’Izyum on s’han trobat les restes d’unes 500 persones.

“Allà vam ser testimonis d’una ‘celebració’ en la qual 50 joves, majoritàriament policies, bombers, soldats, cavaven i treien de les tombes, sovint comunes, els cossos dels pobres ucraïnesos assassinats”, ha comentat el purpurat.

L’enviat del Papa a Ucraïna ha explicat que un fet que el va commoure especialment ha estat com els joves ucraïnesos treuen els cossos de la fossa, “d’una manera tan delicada, tan tranquil·la, totalment silenciosa. Semblava una celebració, ningú no parlava. Tot en silenci, amb una apreciació increïble del misteri de la mort”.

KONRAD KRAJEWSKI

“La guerra no coneix la pietat. Veure tants morts és una cosa difícil d’explicar”

El cardenal ha quedat impactat per la manera com aquests joves tractaven els cossos perquè “semblava que ho feien per les seves pròpies famílies, pels seus pares, fills, germans”.

Juntament amb el bisbe de Khàrkiv-Zaporíjia, Mons. Pavlo Honcharuk, l’almoiner del Papa ha pregat davant les tombes en “una celebració de misericòrdia”.

La visita del cardenal Krajewski també ha inclòs una comissaria de policia, convertida en cambra de tortures: “Sabia que hi trobaria molts morts, però vaig conèixer homes que van mostrar la bellesa que de vegades s’amaga als nostres cors”.

Per al purpurat, “van mostrar una bellesa humana en el lloc on només podia haver-hi venjança”.

En aquesta nova visita a Ucraïna el cardenal polonès es va veure immers en un tiroteig d’on va resultar-ne il·lès, mentre entregava ajuda a Zaporíjia juntament amb un bisbe catòlic i un de protestant, i acompanyat per un soldat ucraïnès. “Per primer cop a la vida”, ha explicat, “no sabia cap a on córrer… perquè no n’hi ha prou amb córrer, cal saber cap a on”.