El president de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL), Juan Pablo Leiva, ha exposat que la necessitat de reconèixer “les cures pal·liatives com a essencials per a la salut pública” marcarà l’estratègia de l’entitat per als propers anys. Ho ha fet durant la cloenda del XIII Congrés Internacional de SECPAL, que s’ha celebrat a Palma de Mallorca del 9 a l’11 de juny i que ha reunit més de 800 assistents i nombroses figures de referència en aquest àmbit assistencial.

Des d’aquesta perspectiva, el president de SECPAL ha considerat que l’enfocament centrat en la salut pública ha de ser present en totes les actuacions que constitueixen les senyes d’identitat d’unes cures pal·liatives integrals i de qualitat, i ha esmentat com a exemples “l’atenció al dol, la comorbilitat i la comorbilitat social, l’adequació de l’esforç terapèutic, el dolor i el maneig d’opiodes o la resposta als desitjos d’avançar la mort”, entre d’altres.

“Nosaltres, els professionals, ho hem de comprendre així, però no únicament això, sinó que també hem de saber explicar-ho a la societat, de manera que des d’ara treballem per fer del missatge Les cures pal·liatives, essencials per a la salut pública una pauta per donar difusió i enfocament a la nostra tasca”, ha subratllat.

“Des d’ara treballem per fer del missatge Les cures pal·liatives, essencials per a la salut pública una pauta per donar difusió i enfocament a la nostra tasca”

JUAN PABLO LEIVA

Prova de la rellevància que tindrà per al SECPAL aquesta perspectiva, es que hi versarà la celebració del 13è Congrés Mundial de Recerca de l’Associació Europea de Cures Pal·liatives, que es farà el 2024 a Barcelona.

En aquest sentit, des del SECPAL es considera insuficient l’estratègia de mínims per a la provisió de cures pal·liatives anunciada pel Ministeri de Sanitat. “Donem la benvinguda a aquests mínims, però no n’estem satisfets”, va manifestar el Dr. Joaquim Julià, vicepresident de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives, en la roda de prensa de presentació del congrés.

Julià va reclamar a l’administració sanitària “que ens permeti treballar colze a colze” per avançar en el desenvolupament de l’atenció pal·liativa a Espanya. Per això, ha afirmat, un dels elements clau és el reconeixement dels professionals que treballen en aquest àmbit, ja que, en l’actualitat, “no existeix cap especialitat de medicina pal·liativa, i el mateix passa en el cas de la infermeria, el treball social i la psicologia, el nínxol bàsic de professionals d’un equip de Cures Pal·liatives”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!