Dissabte 16 de juliol se celebra el Dia de la Gent del Mar amb el lema Naveguem junts!

En el missatge per a aquesta jornada el bisbe promotor de l’Apostolat del Mar, Mons. Luis Quinteiro, destaca l’arrelament de la festivitat de la Mare de Déu del Carme entre els homes i les dones del mar: “El mariner es troba sol entre l’aigua i l’infinit i és llavors que sent que pregar és una necessitat i un consol que li dona fortalesa i pau.”

La vida pastoral sempre ha estat molt activa en els pobles mariners, “així com la preocupació de l’Església per les condicions de vida precàries de la gent del mar”.

Aquesta preocupació es va materialitzar el 1920 amb el naixement, a Glasgow, de l’organització internacional Stella Maris. Com explica Mons. Quinteiro, l’objectiu és oferir a la gent del mar “l’assistència humana i espiritual que puguin necessitar per al seu benestar durant l’estada als ports, així com el suport a les seves famílies”.

El 1997 Joan Pau II va publicar la carta apostòlica Stella Maris on actualitza les normes per a una assistència religiosa adient a les persones que treballen en el comerç marítim o la pesca, les seves famílies, el personal dels ports i tots els que viatgen per mar.

Mons. Quinteiro repassa algun dels moments clau de l’Apostolat del Mar i arriba al XXI Congrés Mundial de l’Apostolatus Maris del 2003, que va suposar un gran creixement dels Stella Maris com “una realitat plena d’esperança per a tots els homes i dones del mar”.

“Stella Maris és l’organisme eclesial que sosté i canalitza l’acció missionera i caritativa de l’Església per a la gent del mar”

En el missatge per al Dia de la Gent del Mar, el també bisbe de Tui-Vigo recorda la duresa del treball al mar, molts cops en condicions extremes i que en els darrers temps s’han agreujat. Especialment recorda l’enfonsament del pesquer Villa de Pitanxo a Terranova.

Com escriu el prelat, “en ocasions, el dolor de la gent del mar sacseja la consciència del món i la nostra societat descobreix amb sorpresa el deute contret amb tots ells”.

Un deute que exigeix un compromís actiu per dignificar les condicions humanes de la vida al mar.

“Naveguem junts, estimats homes i dones de la mar, en aquesta travessa esperançadora cap a un món més humà i més just”