OPINIÓ Foto: Agustí Codinach
"Acollir": admetre, protegir, emparar
Santiago Agrelo, franciscà 23/08/2019

M’heu demanat una reflexió (dos mil caràcters amb espais inclosos) «sobre el deure de les comunitats cristianes d’acollir els refugiats», així com «el deure humanitari del salvament marítim». I penso que aquests dos mil caràcters, tot i que escassos, em sobraran.

Primer, perquè els drets dels empobrits no tindran cap valor si no considerem un deure respectar-los. A la nostra societat hem dissociat escrupolosament cultura i deures. I hem sacrificat la humanitat —la nostra i la dels empobrits— a interessos d’identitat?, de supremacia?, econòmics?, electorals?

Hem arribat a l’absurd de legalitzar que aquells que amb risc evident de mort s’aventuren al mar per fugir de l’esclavitud i la tortura, no siguin ajudats en la seva fugida.

Segon, perquè parlar de «comunitats cristianes» no crec que per ara signifiqui res real. O el que és el mateix: no crec que siguin gaires els que, reconeixent-se cristians, se sentin per això integrats en una comunitat de fe.

Veure un braç aixecat, amb el rosari al puny, i als llavis paraules de rebuig envers homes, dones i infants que necessiten ser acollits per poder viure, és una icona eloqüent d’un cristianisme mamat i que sospito predicat encara en la major part dels púlpits de la cristiandat. He dit cristiandat? Això és. Com si encara aquesta desviació de l’evangeli fos possible.

Així que, aprofitant els caràcters que em queden, intentaré recordar-li algunes coses al mal cristià que subscriu, i que no voldria trobar-se amb sorpreses desagradables quan les coses no tinguin remei: acull Crist —admetent-lo a casa, protegint-lo, emparant-lo— quan sentis el seu crit d’auxili. Arriba sempre com un pobre qualsevol. I si la legalitat vol imposar-te que l’abandonis, neteja’t amb la legalitat per salvaguardar la humanitat. I recorda que, quan combregues amb Crist en l’Eucaristia, estàs combregant amb tots els empobrits de la terra: tant que ells seran ja per sempre tu mateix.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET