OPINIÓ 
En defensa del bisbe Novell
"La cruel envestida que ha patit ell, i aprofitant-ho, l’Església en el seu conjunt, em sembla lamentable i abusiva"
Àngel Miret, advocat 15/09/2021

He parlat amb el bisbe emèrit Novell dues vegades, sempre per motius de feina, com a responsable que vaig ser, fins a l’any 2020, de l’acollida de persones refugiades a la Generalitat, i pel que fa a aquesta qüestió puc dir que la seva postura va ser generosa i oberta a l’acolliment fraternal d’aquest col·lectiu. Recentment, el bisbe Novell ha decidit deixar la seva responsabilitat eclesial, i sobre aquest fet i els motius que li han fet prendre aquesta decisió no tinc res a dir-hi. És una qüestió que correspon a la seva consciència. No he de dir res tampoc sobre la gestió feta al bisbat de Solsona, més o menys encertada, perquè no la conec, ni sobre la seva manera d’entendre la doctrina de l’Església perquè no és d’això al que ara em vull referir.

La cruel envestida que ha patit ell, i aprofitant-ho, l’Església en el seu conjunt, em sembla lamentable i abusiva. I el que és més trist, atac sofert no solament pels que ja ho tenen per costum, sovint de forma grollera i demagògica, sinó també per persones pertanyents a l’Església que l’han criticat d’una manera ferotge. Algunes d’aquestes persones, en escoltar-les, dona la impressió que parlen com a representants del papa Francesc, condemnant el bisbe de manera grandiloqüent i superba, qualificant-lo, fins i tot, de desequilibrat i de malalt mental. Potser creuen que fan un favor a l’Església allunyant-ne totes aquelles que no pensen com elles? No era d’això, entre d’altres imputacions, del que l’acusaven? O potser es revengen de ves a saber quins greuges o quins comptes pendents? Quanta rancúnia acumulada!

El bisbe haurà fet coses bé i altres malament, com tothom, però davant d’una decisió difícil i, sens dubte, traumàtica, mereix respecte, sobretot per part dels qui formem part de l’Església de Jesús.

Abans de jutjar amb tanta duresa, tots plegats hauríem de recordar allò de «Qui estigui lliure de culpa que llenci la primera pedra».

Demano a aquests jutges inflexibles que deixen caure les pedres que tenen a punt per llençar i que preguin pel bisbe Novell.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET