UN NOU LLINDAR Foto: Glòria Monés
Dels «altres» a un sol «nosaltres»
Mons. Sebastià Taltavull 21/09/2021

Pot semblar molt difícil, però cal ser valents i traçar un nou camí. «L’individualisme —diu el papa Francesc— no ens fa pas més lliures, més iguals, més germans. La suma dels interessos individuals no és capaç de generar un món millor per a tota la humanitat. Ni tan sols pot preservar-nos de tants mals que cada vegada esdevenen més globals. Però l’individualisme radical és el virus més difícil de vèncer. Enganya» (FT 105). Fixem-nos en el que fa i diu Jesús quan els seus deixebles li demanen que els ensenyi una pregària. Els diu que el primer que han de fer és dirigir-se a Déu no des de la individualitat, sinó des de la solidaritat i els exhorta a dir «nostre». És l’expressió sincera d’un cor que compta amb els «altres» per convertir-los en un «nosaltres».

Aquest és el plantejament per a una jornada dedicada al migrant i al refugiat. El que pretén és indicar un horitzó clar per al nostre camí en aquest món i fer-lo envers un «nosaltres» cada vegada més gran. Com reaccionem davant de qualsevol atropellament humà? L’altre dia, veient el telenotícies, em va trasbalsar contemplar la filera de migrants emmanillats pel sol fet d’haver arribat en pastera a les nostres costes. Quina és la nostra sensibilitat humana enfront d’una greu realitat que es troba a l’origen d’aquest drama? No podem restar-hi passius...

«El preu més elevat el paguen els qui més fàcilment poden convertir-se en els altres: els estrangers, els migrants, els marginats, que habiten les perifèries existencials» —diu Francesc en el missatge d’enguany. Ens ha de moure la convicció de pertànyer a una Església més catòlica, és a dir, més universal, juntament amb el goig de viure en un món cada vegada més inclusiu, enriquit per la diversitat i les relacions interculturals. Tots estam dins el mateix vaixell i som companys d’un mateix viatge, en una casa comuna, feta de germans i germanes. No oblidem les paraules de Jesús: «Era foraster, i em vau acollir» (Mt 25,35). És contundent. No necessiten interpretació.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET