«El nostre planeta, el nostre futur», reivindiquen els joves.
EDITORIAL Foto: Karolina Grabowka / Pexels.
Els Pares de l’Església i la Creació
Mn. Miquel Ramón Fuentes, director 13/10/2021

La qüestió climàtica és un tema que cada vegada preocupa més la població. En els últims anys som més conscients de l’impacte que l’activitat humana té sobre el planeta. Si bé és cert que la Terra sempre ha tingut cicles de canvi en el clima, sembla prou clar que l’home accelera i modifica aquests processos. La consciència ecològica va amarant a poc a poc la nostra vida.

És indispensable comprendre que la naturalesa no és una cosa diferent de nosaltres; que no la tenim davant només per al nostre ús i gaudi. L’home és naturalesa, estem fets de la mateixa matèria que el paisatge que ens envolta. Per tant, el destí de la naturalesa i el nostre estan entrellaçats. No ens podem aïllar del que li passa al planeta perquè, tard o d’hora, reverteix sobre nosaltres.

Els catòlics podem aportar la nostra fe, la nostra cosmovisió cristiana, al problema del clima. Com a Església, no ens pertoca a nosaltres entrar en els detalls de com cal afrontar el tema en l’àmbit tècnic. En canvi, podem introduir una visió creient del que significa que tota la realitat ha estat creada per Déu. Els Pares de l’Església i, fins i tot, autors medievals posteriors, tenen un gènere teològic anomenat hexameron. Es tracta de tractats que comenten els sis dies de la creació. Són uns textos tremendament suggeridors, que ens ajuden a desentranyar els secrets del relat de la Creació, així com la relació que tenen amb el misteri de l’home i de Jesucrist. El monjo Lluc Torcal i el biòleg ambiental Josep Maria Mallarach reflexionen en aquesta clau interpretativa. El Catecisme, per la seva banda, ens recorda que tradicionalment hi ha dues vies d’accés a Déu: els cosmos i l’home. La cura de la creació, per tant, forma part de la nostra missió evangelitzadora, perquè és important salvaguardar la bellesa de tot allò creat per ajudar els nostres germans a descobrir-hi el creador.

Finalment, la cura de la creació és una bona ocasió per estrènyer llaços amb els germans ortodoxos, per als quals la vida espiritual està fortament vinculada a la contemplació de l’obra de Déu. La reflexió sobre el clima és necessària per a l’home d’avui; el descobriment teològic sobre la creació és una ocasió per al diàleg ecumènic. Centrem-nos com a Església en aquest últim i deixem als experts ocupar-se del primer.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET