Gasch va rebre el 13 d'octubre la benedicció abacial, amb el lliurament del bàcul, la mitra i la Regla de Sant Benet
ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Agustí Codinach
Manel Gasch: "Voldria que, a Montserrat, tothom se sentís a casa"
En una entrevista a Ràdio Estel, que s'emet aquest diumenge a les 10.30h, l'abat assegura que el monestir "no és un partit polític"
@IgnasiMiranda 15/10/2021

El nou abat de Montserrat, Manel Gasch, ha assegurat a Ràdio Estel que una de les seves grans prioritats és aconseguir «que tothom se senti a Montserrat com a casa». En una entrevista en exclusiva, produïda en col·laboració amb Montserrat Comunicació, el màxim responsable de la comunitat benedictina, que va rebre dimecres 13 d'octubre la benedicció abacial, ha destacat que «una de les aportacions socials més importants que ha de fer el monestir és continuar sent un lloc d’acollida». Ràdio Estel emet l'entrevista íntegrament aquest diumenge 17 d'octubre a les 10.30 hores en el programa 'Els diumenges a Montserrat', presentat per Òscar Bardají. A més, la revista Catalunya Cristiana publicarà l'entrevista en la propera edició (amb data 24 d'octubre). L'abat ha explicat que l'impacte social de Montserrat passa per un esperit d'acollida integrador en tots els àmbits. "M'agradaria que, a Montserrat, tothom se sentís a casa", ha destacat. En la mateixa línia, ha dit que vol "evitar tot allò que políticament fos excessivament opinable, perquè els monjos benedictins no tenen aquest paper i no són un partit polític que hagi de defensar idees, encara que siguin legítimes, evidentment sempre amb els límits del respecte als drets humans, civils i socials i amb una certa defensa de la catalanitat cultural, de la tradició catalana"

Manel Gasch, elegit abat el 15 de setembre passat, afronta la nova etapa amb la idea de consolidar una vida monàstica plena i íntegra, perquè la valoració social dependrà d'això. Ha destacat que, "per ser un referent, cal tenir primer de tot una coherència i un crèdit moral molt important", alhora que s'ha compromès "a fer el possible perquè Montserrat tingui això i, a partir d'aquí, el ser referent vindrà sol, en un reconeixement que es dona des de fora, cosa que s'ha produït a Montserrat durant molt de temps". En un altre moment, l'abat de Montserrat ha subratllat com a reptes el llegat de la vida monàstica adaptada al present i projectada al futur, sempre oberts al món i a l'entrada de nous benedictins. En aquest context, ha situat com a grans reptes "mantenir un estàndard monàstic fidel a la tradició de Montserrat, l'esperança que el Senyor enviï vocacions i transparentar a la societat la riquesa i la plenitud de la vida del monestir, perquè hi hagi homes i joves que s'hi puguin interessar".

Manel Gasch ha recordat que la comunitat montserratina té un futur de presència entre la societat catalana. Finalment l'abat ha afirmat que el monestir ha de seguir sent un lloc d'acollida per a tothom, amb una hostatgeria oberta, i consolidar el creixent potencial comunicatiu gràcies a la ràdio i altres mitjans, incloent-hi les noves tecnologies, internet i les xarxes socials. Recordem que Gasch va rebre dimecres passat la benedicció abacial a la basílica de Santa Maria, en una concelebració presidida pel monjo de Montserrat i exarca dels catòlics bizantins de Grècia, Manel Nin. Diumenge, a les 10.30, podeu escoltar íntegrament l'entrevista al nou abat de Montserrat, concedida en exclusiva a Ràdio Estel i produïda per Montserrat Comunicació.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET