Els refugiats climàtics preocupen especialment Càritas.
ESGLÉSIA MÓN Foto: Càritas internacional
Polítiques climàtiques a favor dels pobres
Càritas internacional fa una crida als líders reunits a la COP26
Redacció 03/11/2021

Amb motiu de la COP26, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, Càritas internacional insta els governs a adoptar polítiques urgents que garanteixin la cura del medi ambient i la justícia social.

En la línia de l’encíclica Laudato Si, Càritas reitera la crida a la justícia climàtica i polítiques que protegeixin els més vulnerables, especialment els migrants.

“Les tempestes devastadores, la salinització de l’aigua i el sòl a causa de l’augment del nivell del mar i les greus inundacions han afectat moltes comunitats”, recorda el secretari general de Càritas internacional, Aloysius John.

“El canvi climàtic”, subratlla, “ja ha produït impactes irreparables en moltes parts del món, on l’adaptació és el principal repte per a les poblacions locals vulnerables. Tot i que no són responsables de la crisi climàtica, es veuen obligades a suportar-ne els efectes en termes de pèrdua d’habitatge, mitjans de vida, entorns de vida i infraestructures”.

Les condicions climàtiques extremes empenyen poblacions senceres a migrar o a reubicar-se per la força, cosa que implica pèrdua d’identitat cultural i social a les seves comunitats. Aquestes persones no tenen condició de refugiades o un altre tipus de protecció internacional, i no tenen garantits drets fonamentals. Segons John, “els països desenvolupats del Nord global no poden ignorar el seu deute ecològic amb el Sud global”.

Per això, Càritas internacional reitera que és responsabilitat dels estats actuar amb urgència abans no sigui massa tard, i demana un compromís col·lectiu per adoptar un model nou basat en energies netes i renovables, una economia més inclusiva i més justícia social.

Càritas reclama als governs dels estats més rics desenvolupar i promoure polítiques favorables als pobres i basades en els drets humans, complir les promeses de proporcionar suport financer indispensable als països més pobres i comprometre’s en la cooperació amb les organitzacions de la societat civil, especialment amb organitzacions religioses i Esglésies locals que tenen relacions sòlides amb les comunitats locals.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET