Crisi migratòria a la frontera entre Polònia i Bielorússia.
UN NOU LLINDAR Foto: Reuters
Conversió ecològica i nous estils de vida
Mons. Sebastià Taltavull 16/11/2021

No és gens fàcil; canviar els esquemes i els hàbits de comportament als quals estem habituats resulta enormement complicat quan s’ha de tenir en compte que se’ns demana canviar estils de vida i demanar que hi hagi voluntat política per canviar estratègies que s’obrin a solucions reals. «La pandèmia —acaba de dir el papa Francesc en el missatge als participants en la COP26— ens ensenya que no tenim alternativa i que sols aconseguirem vèncer-la si tots participem en aquest repte» i afegeix que «hi ha hagut un abans de la pandèmia; serà inevitablement diferent del després de la pandèmia que hem de construir, junts, partint dels errors del passat».

La crida a canviar l’estil de vida obeeix indiscutiblement al fet que som davant d’un canvi d’època que —ho vulguem o no— ens afecta a tots i demana una cooperació profunda i unida entre tots els pobles del món. En aquest sentit, i perquè el compromís és de tots, demana als països amb majors capacitats que «liderin el finançament climàtic, la descarbonització del sistema econòmic i de la vida de les persones, la promoció d’una economia circular i que facin costat als països més vulnerables per adaptar-se als impactes del canvi climàtic i respondre a les pèrdues i danys derivats d’aquest fenomen». La Santa Seu amb l’Estat del Vaticà ha volgut donar exemple i adoptar una estratègia de reducció a zero de les emissions netes i promoure al mateix temps una educació per a l’ecologia integral.

Vull subratllar aquest darrer aspecte referent a la necessitat de l’educació sobretot quan pensem en els joves i la influència de comportament dels majors. En la promoció d’aquesta educació per a l’ecologia integral, el papa Francesc diu que «les mesures polítiques, tècniques i operatives s’han de combinar amb un procés educatiu que promogui nous estils de vida i fomenti un model cultural de desenvolupament i sostenibilitat centrat en la fraternitat i en l’aliança entre l’ésser humà i l’entorn natural».

Ja ho havia expressat amb detall a l’encíclica Laudato Si’, aprofundint les noves actituds de conversió ecològica que fan que el creient contempli el món des del seu interior, convidant a explicitar-ho i —com diu ell— «permetent que la força i la llum de la gràcia rebuda s’esplaïn també en la seva relació amb les altres criatures i el món que els envolta, i provoqui aquesta sublim fraternitat amb totes les coses creades que tan lluminosament visqué sant Francesc d’Assís» (LS 221). Es refereix, especialment, a les actituds d’humilitat i sobrietat, que poden conduir a un nou estil de vida que renuncia al malbaratament i es decideix a cuidar la casa de tots. Ens convida a una acció urgent, valenta i responsable, on queda clar que no es pot esperar més temps, que hi ha massa rostres humans que sofreixen aquesta crisi climàtica.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET