La representació artística més antiga de la Mare de Déu és un fresc que trobem a les catacumbes de Priscil·la.
EDITORIAL 
Un nou signe a l’skyline de Barcelona
Mn. Miquel Ramón Fuentes, director 30/11/2021

La representació artística més antiga de la Mare de Déu és un fresc que trobem a les catacumbes de Priscil·la. Apareix Maria amb el nen Jesús, en presència del profeta Balaam, assenyalant l’estel que ell mateix profetitza al llibre dels Nombres (Nm 24,15-17). L’estel de Balaam és, doncs, el signe que anuncia el naixement de Crist i és també un preanunci de l’estel de Betlem, que serà la guia per als Mags d’Orient.

El dia 8 de desembre, la ciutat de Barcelona també tindrà un signe semblant al cel. S’inaugurarà a la Sagrada Família la Torre de Maria, acabada amb un bellíssim estel il·luminat. És aquest un pas significatiu en el camí de conclusió de l’obra d’Antoni Gaudí. El perfil de la ciutat canviarà, posant de manifest aquest estel, que serà visible des de molts indrets de la ciutat.

La Sagrada Família és un signe de fe enmig de la ciutat. De fet, és un temple per ser contemplat també des de fora. A dins no hi ha retaules, perquè aquests s’han posat a les façanes, per tal que la gent, el vianant que passa a prop, els vegi. Gaudí no vol esperar que la persona entri a l’església; i per això treu els retaules de pedra a la llum del dia. Hi ha un desig de transmetre la fe allà on el ciutadà es troba, al carrer, en el seu anar i venir d’un lloc a l’altre.

Hem de recordar que a Europa no només hi ha la pandèmia del Covid-19; també estem sota una pandèmia d’agnosticisme i d’indiferència religiosa. La secularització ha crescut molt en els darrers anys i la pràctica religiosa ha disminuït significativament. L’estel de la Torre de Maria esdevé així una oportunitat per tornar a enlairar la mirada vers el cel, travessant la immediatesa del materialisme i ajudant-nos a redescobrir les preguntes per l’origen, el sentit i el destí de la vida, que tots portem al nostre cor des que Déu ens va crear a la seva imatge.

El Dr. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ens recorda que les humanitats han d’estar presents en l’exercici de la medicina. I, si les humanitats estudien tot el referent a la vida i l’expressió humana, la dimensió trascendent n’és un element fonamental. Des que l’home és home, hi ha hagut expressions artístiques de tot tipus fent referència a un desig que va més enllà d’allò que veiem i toquem. Un desig que expressa la grandesa de l’ànima humana. El nou estel del cel barceloní ens recordarà que aquest anhel humà ha estat escoltat per Déu i que ha enviat el seu Fill per donar-hi resposta.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET