Retrats d’odalisques que es poden contemplar a la mostra.
CULTURA Foto: Agustí Codinach
Diàleg amb l’altre
El Museu Diocesà de Barcelona organitza l’exposició "Viatge a Orient"
MAC 13/01/2022

Convidar a la reflexió sobre l’Orient real i sobre l’Orient que molts artistes (pintors, escriptors...) sovint han idealitzat. Aquest és un dels propòsits fonamentals de l’exposició Viatge a Orient. De l’imaginari pictòric de Fortuny a les expedicions del pare Ubach, que es pot visitar al Museu Diocesà de Barcelona i a la sala capitular de la catedral barcelonina fins al proper 22 de maig.

La mostra acull quadres d’autors rellevants dels segles XIX i XX, com ara Marià Fortuny, Joaquim Sorolla, Josep Benlliure, Lluís Masriera, Joaquim Agrasot o Enric Serra i Auqué, així com un vídeo amb fotografies del pare Bonaventura Ubach, erudit monjo benedictí que va viatjar a diferents països del Pròxim Orient entre el 1922 i el 1951, creador del fons arqueològic del monestir de Montserrat.

També s’hi inclouen una primera edició del Dietari d’un pelegrí a Terra Santa (1889), de Mn. Jacint Verdaguer, dedicat al sacerdot i geòleg Jaume Almera, o un braçalet decorat amb aus del paradís (1915-1920), executat per la família de joiers Masriera i que forma part del tresor de la basílica de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona.

"Totes aquestes peces posen a l’abast del visitant les dues cares d’una mateixa moneda. D’una banda, la mirada orientalista de grans mestres de la pintura com Fortuny o Sorolla, i, de l’altra, la mirada documentalista del P. Ubach", ha explicat el Dr. J. Óscar Carrascosa, gestor cultural i comissari de l’exposició, durant la presentació de Viatge a Orient als mitjans de comunicació.

Mn. Robert Baró, director del Museu Diocesà de Barcelona, ha afirmat que "aquestes mirades ens han d’ajudar a aprendre a caminar plegats, tot integrant una pluralitat d’elements identitaris". Segons aquest mateix criteri, Carrascosa ha manifestat que cal "un acostament, una admiració i una empatia envers la idiosincràsia oriental, sense oblidar-ne el vessant espiritual, tan important". "Un diàleg amb l’altre", ha reivindicat.

Entre els quadres presents a la mostra, destaquen La pregària de l’àrab, Marroquins, Moro a Tànger i Fumador, de Fortuny, màxim exponent de la pintura orientalista a casa nostra. Àrab examinant una pistola, de Sorolla; Vell d’esquena, d’Agrasot, i El músic itinerant, de Serra i Auqué, són tres olis que poden ser qualificats d’autèntiques obres mestres. Així mateix, cal fer esment dels retrats d’unes odalisques a càrrec d’Agrasot, Sorolla i Masriera.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET