“Els evangelis són un fenomen comunicacional de primera magnitud.” És una de les frases que el periodista, músic i professor Antoni Batista va pronunciar durant la presentació del seu nou llibre, Els portaveus de Déu, publicat per Fragmenta Editorial, que va tenir lloc el 10 de gener a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Organitzat per l’Observatori Blanquerna de Religió, Comunicació i Cultura, l’acte va comptar amb la participació de la periodista i teòloga Gemma Morató com a moderadora. “És un plaer reprendre aquests afterwork”, va assenyalar Morató. La tertúlia sobre l’obra de Batista es va desenvolupar davant de la monumental obra en bronze Ramon Llull, de Josep Maria Riera i Aragó.

Amb les eines de la semiòtica i de la teoria de la comunicació, el Dr. Antoni Batista s’endinsa en els textos bíblics i convida el lector a reflexionar, de manera innovadora i agosarada, sobre la relació entre els profetes i els evangelistes, d’una banda, i la veu que els esperona en la transmissió del missatge (Déu), de l’altra. “Un llibre curiós que cal llegir-lo amb un llapis a la mà”, en paraules del seu autor.

Un treball que Batista va reconèixer que l’havia començat a  concebre vint anys enrere, “amb percepcions diferents a mesura que passava el temps”, la qual cosa l’ha obligat a “modificar” alguns paràgrafs en la redacció final. El llibre, estructurat en tres parts, fa servir gèneres periodístics diferents (crònica, assaig, reportatge) per tal d’analitzar els diversos registres narratius que engloba la Bíblia.

“La fe és una qüestió molt complexa”

DR. ANTONI BATISTA

“El llibre que més he llegit al llarg de la meva vida ha estat el Nou Testament. Sempre hi trobo matisos diferents. Des del punt de vista comunicatiu, és molt interessant”, va posar en relleu el periodista. I va afegir: “La fe és una qüestió molt complexa. La teologia permet l’especulació infinita. Els avenços científics en són d’una gran ajuda.”

Un dels grans propòsits d’Antoni Batista amb aquest volum és “que la gent perdi la por davant de la temàtica religiosa”, així com la reivindicació de l’espiritualitat a casa nostra. “No cal anar-se’n al Tibet, el cristianisme ens ofereix propostes espirituals molt vàlides. Se’n parla, i molt, del mantra; doncs jo m’estimo més les nostres lletanies”, va subratllar.

Els evangelis, pilars de la doctrina cristiana, “tenen una clara voluntat comunicadora, amb tot el sentit semiòtic que avui li podem atribuir”, explica l’autor a Els portaveus de Déu. Així mateix, dona a conèixer que “el Déu antic tenia un receptor tancat, mentre que el Déu nou té un receptor obert”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!