Aquests dies moltes converses giren al voltant de l’esdeveniment esportiu internacional més seguit arreu del planeta. Milions de persones viuen pendents del Mundial de futbol de Qatar. Fins i tot, des d’un setmanari d’informació i cultura religiosa ens hi referim com a tema de portada. Ho fem per conèixer la realitat dels cristians que viuen en aquest petit emirat encarregat d’acollir la competició esportiva organitzada per la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA).

Com expliquem al Primer Pla, l’església de la Mare de Déu del Roser, l’única església catòlica activa a Doha, la capital de Qatar, està oberta als aficionats al futbol que aquests dies segueixen els partits de les seves seleccions. L’església té capacitat per a més de dos mil fidels i és el temple catòlic més gran dels països del golf Pèrsic.

Els cristians a Qatar constitueixen el 13% de la població, i la immensa majoria són estrangers. A part de l’Església catòlica, que compta amb uns tres-cents mil fidels, també hi estan presents diverses confessions protestants i Esglésies ortodoxes i orientals. Durant els dies que es juga el Mundial de futbol, hi ha misses dominicals (en anglès).

L’elecció de Qatar com a seu del Mundial de futbol no ha estat exempta de polèmica. Des d’Amnistia Internacional ens expliquen que estem davant d’un cas d’sportwashing, és a dir, el rentat de cara d’un país amb règim autoritari a través de l’esport. Per interès econòmic, la FIFA ha permès l’entrada de capital procedent d’un règim autocràtic sense qüestionar l’ètica de mantenir una col·laboració estreta amb un estat que vulnera els drets humans.

Malgrat la riquesa econòmica, parlem d’un país amb grans dèficits. La defensa dels drets humans i la dignitat de les persones no haurien de ser menystingudes sota cap circumstància. L’elecció de Qatar com a país organitzador d’una competició esportiva d’abast mundial compromet seriosament la reputació de les entitats organitzadores i de les empreses patrocinadores, i planteja qüestions morals i ètiques que pensem que s’haurien de tenir més en compte.

Registre històric

El diumenge 20 de novembre La Missa de La 2, presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa, va registrar un 10,9% de quota de pantalla. 61 mil espectadors van mirar aquest veterà espai televisiu que cada diumenge, a les 10.30 h, permet seguir des de casa la celebració eucarística que presideix Mn. Carles Cahuana. Enhorabona!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!