Sistach descobreix la sintonia entre el bisbe Carrera i el papa Francesc en un acte on tothom destaca la seva humanitat

L’auditori del Palau de la Generalitat va acollir aquest dijous la presentació del llibre Joan Carrera, un bisbe del poble, escrit per l’exconseller Joaquim Ferrer i l’hisoriador Francesc Teruel. En l’acte, a més dels autors, van ser presents l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que va intervenir uns minuts abans per a Ràdio Estel, entre altres autoritats i personalitats de l’Església, la política, la cultura i la societat civil en general. També va assistir-hi l’expresident Jordi Pujol, que va ser amic personal del bisbe Carrera, amb qui va compartir l’última tertúlia en el programa El primer cafè de Ràdio Estel al setembre de 2008, només uns dies abans de la mort del prelat.

El cardenal Martínez Sistach va destacar que el bisbe Joan Carrera, que va morir el 2008 als 78 anys, “va ser un gran comunicador, una capacitat que va ser de gran ajuda per a la societat”. També va assegurar que últimament ha pensat molt “en la sintonia entre el Papa Francesc i Monsenyor Carrera, ja que era un pastor, com diu el Sant Pare, que feia olor d’ovella”. L’arquebisbe de Barcelona, visiblement emocionat en alguns moments, va definir el bisbe Joan, amb qui va treballar en diferents etapes, com un home “molt humà i molt fraternal”. Del llibre, va comentar que el seu mèrit es troba en el fet que “els autors han construït l’autobiografia que el protagonista no va arribar a escriure i segurament no hauria fet mai”.

Trias: “La columna Ara mateix el material de literatura periodística més important del segle XX a Catalunya”

Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va tancar la vetllada, va dir que “el coneixement de la realitat social de Catalunya, juntament amb els valors cristians, va ser la base de la bona aportació” de Joan Carrera. Trias va dedicar també un gran elogi als nostres mitjans de comunicació, Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, quan es va referir a la columna ‘Ara mateix‘ en aquests termes: “És el material de literatura periodística més important del segle XX a Catalunya”.

L’acte va començar amb unes paraules del conseller Francesc Homs, que va assegurar que “el bisbe Carrera no era només pensament, sinó també acció”. També va subratllar que, “des de la dimensió de compromís amb la societat i amb Catalunya, la seva aportació és exemplar”. Aquesta obertura va donar pas a un moment clau en l’acte: la glossa biogràfica del jesuïta Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i antic col·laborador del bisbe Carrera. El Pare Puig va afirmar que “la maduresa el va portar a ser germà, pare i pastor”, i que “sempre es va preocupar pels senzills, pels dèbils, a més de ser molt respectuós amb el pensament dels altres”. En aquesta línia, va destacar el fet que Carrera “va participar de manera activa i positiva en els espais comuns de diàleg”, alhora que va revelar que li demana, “en la intimitat de la pregària, que intercedeixi per l’Església i per la nostra terra”.

Finalment, cal destacar que els autors del llibre ‘Joan Carrera, un bisbe del poble‘ van presentar aquest treball com el resultat d’una recerca molt profitosa per al present i per al futur. Joaquim Ferrer, que va repassar tots els capítols, va recordar “la sensibilitat que el bisbe Joan va tenir amb els immigrants”, tot plegat dins l’elogi al compromís social i amb el món obrer molt elogiat en altres moments de l’acte. A més de la presentació del llibre, la vetllada (transmesa en directe per Ràdio Estel) també va servir per inaugurar formalment l’exposició ‘Un Ara Mateix… per sempre‘, que es pot visitar des d’aquest divendres al Palau Robert de Barcelona.

La mostra, que es podrà visitar fins al 18 de gener , reivindica la figura del qui va ser bisbe auxiliar de Barcelona, Joan Carrera, i un dels fundadors de Ràdio Estel. El prelat es va caracteritzar per la seva estimació a Catalunya i a l’Església, des d’un tarannà obert, i dialogant, sempre amb proximitat als sectors més necessitats. La mostra itinerant dóna a conèixer el pensament i la trajectòria del bisbe Joan, mitjançant una selecció de fotografies i textos que el bisbe va publicar durant 25 anys a la seva columna Ara mateix, a la contraportada del setmanari Catalunya Cristiana. La mostra està ubicada a la Sala d’Actes de les Cotxeres. La Comissió Memorial Joan Carrera, vinculada a la Parròquia de Sant Isidre de l’Hospitalet de Llobregat, on el bisbe Carrera va desenvolupar la seva tasca pastoral durant molts anys, va promoure la mostra, que s’ha presentat prèviament a Montserrat, per la devoció del bisbe a la Mare de Déu, com es va demostrar amb el fet que escollís la imatge de la Moreneta per al seu escut episcopal.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!