El 23 de desembre, a les 20.00, a l’Auditori de Barcelona, l’Associació Messies Participatiu torna a oferir el concert del famós oratori de Handel, tal com ja va sent tradició per Nadal. Ara fa cinc anys que l’Associació va néixer i ja s’ha convertit en un referent dels concerts participatius a casa nostra. N’organitza dos: un a la primavera i aquest de Nadal a Barcelona i a Girona.

En aquesta ocasió, comptarà amb la direcció de Manel Valdivieso. L’orquestra serà la Vespres d’Arnadí, formació barroca creada per Dani Espasa i Pere Saragossa, que utilitza instruments i criteris històrics. El quadre de solistes està compost per Elionor Martínez, soprano; Cristina Segura, mezzosoprano; Jorge Navarro, tenor, i Josep-Ramon Olivé, baríton.

Aquest any es trencaran rècords de participació, ja que a Barcelona, tot ocupant l’escenari i les llotges, hi haurà 518 cantaires de l’Associació. En el cas de Girona, van cantar el 16 de desembre passat 200 cantaires. A ells s’uniran 40 veus més del Cor de Cambra de Granollers.

Com a novetat, participaran en el concert joves de la Fundació Vozes, que fa servir la música com a eina d’inclusió i cohesió social

Com a novetat important també d’enguany, seguint les passes iniciades l’any passat pels companys de l’Associació a Girona, a Barcelona s’incorporaran nens i nenes de la coral El Virolet dels Lluïsos de Gràcia, per interpretar conjuntament el famós Hallelujah. A més, seguint els criteris de treball social, l’Associació ha convidat a participar cantaires joves de la Fundació Vozes, entitat que des del 2004 fa servir la música com a eina d’inclusió, integració i cohesió social.

Els participants de l’Associació Messies Participatiu han estat treballant alguns caps de setmana des de finals del mes d’octubre. Els dos primers, amb els directors preparadors Alfred Cañamero, a Barcelona, i Martí Ferrer, a Girona, i els següents, sota la batuta del director titular d’aquest any, Manel Valdivieso. En total, hauran fet 45 hores d’assaig abans del concert.

Els cantaires de l’Associació Messies Participatiu són de professions molt diverses, si bé el sector majoritari pertany a l’ensenyament. La representació més nombrosa és de professors i catedràtics d’universitat, seguits de metges i infermeres, i altres professionals liberals com ara arquitectes, dissenyadors, advocats, investigadors i periodistes. També hi ha un grup d’empresaris i professionals del món del comerç.

Pel que fa a la procedència, en el cas de Girona, hi ha una representació de cantaires de totes les comarques gironines. En el cas de Barcelona, hi ha un pes important de la ciutat, però amb una àmplia representació de cantaires del Maresme, el Vallès, Osona i el Barcelonès. També hi ha un grup de cantaires de Reus, Salou i Tortosa, així com de Lleida. Aquest any, a més, s’han incorporat dues cantaires d’Eivissa, que han assistit a tots els assajos dels caps de setmana.

Per edats, la més jove és una soprano de 15 anys i el més gran, un tenor de 91. Entre els cantaires hi ha molts grups familiars, germans o mares i filles que canten junts. Es dona la circumstància que la soprano més jove canta amb la seva mare. Entre els cantaires hi ha també un baix que va cantar El Messies el 2018 i el 2019, però que a conseqüència del Covid ha estat ingressat a la UCI molt de temps, fins al punt d’haver hagut de sotmetre’s a un trasplantament de pulmó. Per a la recuperació, l’especialista li ha recomanat precisament la pràctica del cant, i aquest any s’ha reincorporat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!