La crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia ha duplicat la taxa de precarietat laboral. Segons el darrer informe FOESSA, gairebé dos milions de llars pateixen les conseqüències de la inestabilitat laboral greu perquè el sustentador principal ha estat tres o més mesos a l’atur o ha tingut tres o més contractes diferents a diverses empreses.

Davant del deteriorament del mercat laboral i amb motiu del Primer de Maig, la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD) ha llançat el manifest Sense compromís no hi ha treball decent, en el qual alerta de com la pandèmia i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna “estan afeblint el dret al treball i empobrint i descartant milions de treballadors, principalment dones, joves i migrants”.

Un mercat de treball inestable i sense seguretat laboral provoca que “moltes persones, malgrat que tenen una feina, no aconsegueixen sortir de la pobresa”.

Per això, ETD demana un canvi en el sistema productiu que generi treballs que aportin valor i amb condicions laborals dignes.

“Assistim a un sistema que prioritza el benefici econòmic i ‘descarta’ les persones”

En aquest Primer de Maig, ETD defensa la dignitat del treball i el treball decent “com una prioritat humana i, per això, una prioritat cristiana i un compromís de tota l’Església”.

Malgrat les dificultats que planteja el mercat laboral el manifest ressalta el diàleg, la dedicació i l’esforç de nombrosos treballadors per afrontar la precarietat.

Davant aquest panorama, ETD proposa algunes mesures urgents com igualtat salarial, polítiques socials i de gènere; la creació de treball juvenil de qualitat; la promoció d’un entorn de treball segur; que les treballadores de la llar tinguin accés als mateixos drets que la resta de treballadors; regularització urgent dels migrants en situació administrativa irregular i l’accés a mesures de protecció social per a les persones que no poden accedir a una feina.

En aquest 1 de Maig, ETD anima a unir-se al compromís per la defensa del treball decent amb la participació en actes reivindicatius i celebratius que es facin a les diòcesis.

La iniciativa Església pel Treball Decent està formada per organitzacions d’inspiració catòlica i congregacions religioses com Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos o la Joventut Obrera Cristiana.

L’objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent «cap a l’interior d’aquestes organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!