El filòsof i teòleg Francesc Torralba, l’home del Renaixement en paraules d’Armand Puig, té als seus 55 anys quatre tesis doctorals i un incomptable nombre de llibres publicats, i, no obstant això, el que ha presentat el dimarts 21 al claustre de la Mercè de la Sagrada Família és segurament un dels llibres més especials.

La façana de la Glòria de la Sagrada Família. Fonts espirituals i teològiques de l’escatologia d’Antoni Gaudí recull la tesi doctoral en Història que va defensar fa un any. I parteix de l’experiència d’haver format part juntament amb Armand Puig i Joan Galtés (ACS) de la Comissió Teològica on arquitectes i teòlegs han hagut d’escatir com ha de ser la façana de la Glòria seguint el pensament originari de Gaudí. “Calia conjugar la lògica arquitectònica i la lògica simbòlica perquè la façana de la Glòria fos significativa, expressiva i ens fes pensar avui dia”, ha manifestat Torralba.

FRANCESC TORRALBA

“Calia conjugar la lògica arquitectònica i la lògica simbòlica perquè la façana de la Glòria fos significativa, expressiva i ens fes pensar avui dia”

El repte era majúscul: calia ser fidel a les fonts espirituals i teològiques d’Antoni Gaudí però alhora passar-les pel sedàs del Concili Vaticà II i de la teologia actual. “La façana parlarà als creients però també als agnòstics i als no creients, perquè explica què hem de fer per merèixer la Glòria però també per ser feliços al món”, ha exposat Torralba. “El temple ha de ser viu i connectat a la sensibilitat i els valors actuals.”

La façana de la Glòria és, segons Torralba, la façana síntesi, perquè hi és tot: naixement, mort i resurrecció. Serà la més gran i més alta, amb les seves quatre torres, setze xemeneies, set portes i set columnes. El seu objectiu és clar: mostrar el camí cap a la Glòria de Déu i la felicitat plena.

En la presentació del llibre també han participat Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, director de la tesi de Torralba i també prologuista del llibre; així com la professora Rosa Ribas, autora d’una tesi doctoral sobre la façana de la Passió. Entre el públic, cal destacar l’assistència d’Esteve Camps, president-delegat de la Junta Constructora; Jordi Faulí, arquitecte director; Mn. Josep M. Turull, rector de la Sagrada Família; i el tinent d’alcalde Albert Batlle.

Francesc Torralba durant la seva intervenció en l’acte de presentació. Foto: Agustí Codinach

Però qui s’ha emportat el reconeixement del públic en forma d’aplaudiment ha estat Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l’art i membre de la Comissió Artística de la Sagrada Família. “Som deutors teus”, ha manifestat Armand Puig. I ha afegit: “Som la generació que per voluntat de Déu culminarà una obra centenària. La Sagrada Família s’ha fet a base de tots aquells que han anat treballant el puzle.”

ARMAND PUIG

“Som la generació que per voluntat de Déu culminarà una obra centenària. La Sagrada Família s’ha fet a base de tots aquells que han anat treballant el puzle”

La part del puzle que és la façana de la Glòria és un tema difícil i ardu. Però com ha estat la tònica general en aquesta obra emblemàtica, es tirarà endavant gràcies a l’esforç i la voluntat de molts. Gaudí tenia clar que ell no podria veure l’obra acabada, per això va deixar unes indicacions, unes idees de fons, però la porta oberta a la llibertat creativa de cada generació. “Gaudí ens va deixar molletes de pa per al camí que ens permetessin avançar, i fer-ho per terreny segur”, ha exposat Armand Puig.

Un altre repte, en aquest cas impulsat per l’Ateneu Universitari Sant Pacià, és posar en marxa la col·lecció Studia Gaudiniana. “Avui és un gran dia perquè amb el llibre de Francesc Torralba iniciem allò que ha de ser la col·lecció dels estudis de referència sobre Gaudí”, ha exposat Armand Puig. “La col·lecció actual de llibres sobre Gaudí és immensa però dispersa; nosaltres la farem immensa i coherent.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!