Acompanyats per Mons. Javier Vilanova, el proper divendres 16 de febrer tindrà lloc al Col·legi Sant Ignasi (Jesuïtes–Sarrià) i a l’Institut Químic de Sarrià (Universitat Ramon Llull) de Barcelona la 17a Jornada de Pastoral Educativa de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), que aplega 387 centres educatius i representa un 22% del sistema educatiu de Catalunya. El lema d’enguany és “vitAnima”, tot emfatitzant l’aposta per ser escoles de vida; amb una proposta antropològica clara i arrelada en l’humanisme cristià. Aquest també ha estat el sentit de la cançó que du per títol el mateix nom de la jornada i que ha estat elaborada per Mn. Xavier Navarro, Fernando Sánchez-Ocaña i Albert Vilela —del grup Els Forasters, de Lleida—, disponible al canal youtube de la FECC.
La jornada s’iniciarà amb una pregària quaresmal a través de la contemplació de l’estàtua La pietat mediterrània, de l’escultor Lau Feliu —que ha col·laborat amb la basílica de la Sagrada Família—, i de les paraules de Goretti Pomé, professora d’Escolàpies-Llúria. Tots dos autors, membres del col·lectiu Ars Viva de diàleg Fe–Art Contemporani, han elaborat també un material pedagògic a través d’aquesta pregària per a totes les escoles que serà presentada al seu acabament.
Com a activitat formativa durant la primera part del matí, s’ha dissenyat una taula rodona on es tractarà la pregunta “Com educar des de l’Evangeli al segle XXI”, que serà moderada per la cap de comunicació de Vedruna Educació Catalunya, Laura Mor, i comptarà amb tres ponents de referència: Josep Cobo, professor al Col·legi Sant Ignasi (FJE); Oriol Quintana, professor a l’Institut Químic de Sarrià (URL), i Joan Gómez, sociòleg (UAB) i coordinador del Mapa Religiós de Catalunya. Tots els participants tenen un llarg recorregut en l’àmbit de la reflexió actual teològica des de diferents perspectives que enriquiran als participants.
Com a cloenda de la primera part de la jornada vitAnima tindrà lloc l’acte de lliurament de la segona edició del “Premi Encoratja!”, el certamen de promoció del Pacte Educatiu Global, convocat conjuntament per la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport–Blanquerna (URL) i la FECC.
Farà la lectura de la resolució del jurat Yolanda Otal, professora del Col·legi Lestonnac-Barcelona i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB). En aquesta edició també han col·laborat com a membres del jurat Mn. Àngel-Jesús Navarro i Andreu Ibarz per part de Blanquerna; Eloi Aran, per part de la FECC, i Mn. Pepe Chisvert, per part del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC).
La jornada continuarà, després de l’espai de fira i cafè, a l’aulari de l’Institut Químic de Sarrià, on tindran lloc sis tallers —anomenats “snacks vitAnímics”— dissenyats per tal de treballar els eixos proposats en el document conclusiu de la reflexió estratègica de l’Escola Cristina en l’àmbit de la Identitat i la Missió, que va ser presentat el 19 d’octubre passat al Quòrum23, el Congrés de la FECC.
La sinodalitat, el discerniment o la centralitat de l’anunci de Jesús a la comunitat educativa seran alguns dels temes tractats per l’equip de talleristes, que compta amb la participació de Mn. Dani Palau, Marta Burguet, Claustre Besora, Pere Agustí Maragall, Oriol Jara i Montserrat Claveras.