De l’1 al 6 d’agost del 2023 la capital portuguesa, Lisboa, va acollir la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que va aplegar més d’un milió i mig de participants en les celebracions finals presidides pel papa Francesc.
Segons el patriarca de Lisboa, Rui Valério, la JMJ va crear una “proximitat” més gran amb les noves generacions. També ha lloat el compromís social dels joves.
Com comenta el patriarca, “hi ha una memòria que cal fer, no tant en relació amb el que va passar, sinó, sobretot, amb aquests fruits que, inesperadament, veiem sorgir. Un d’aquests fruits és, naturalment, una proximitat més gran dels nostres joves a Jesucrist”.
Mons. Rui Valério creu que després d’aquesta experiència, “els joves estan configurant una forma de vida cristiana, recuperant la dimensió de comunió, d’intimitat, de mística, de silenci, d’estar amb el Senyor”.
El patriarca de Lisboa, que va succeir Manuel Clemente en el càrrec, després de la JMJ, parla de “fluxos de disponibilitat” dels més joves, “orientats i implementats en la missió”, en un “servei concret a les persones”. Especialment recorda els nombrosos joves compromesos en l’acció social i en projectes de voluntariat durant les vacances.
RUI VALÉRIO, patriarca de Lisboa
Com a grans fruits de la Jornada Mundial de la Joventut hi ha una intensa consciència de la vida de pregària i, alhora, una forta disponibilitat per atendre els més necessitats
De cara al futur, Mons. Rui Valério subratlla la importància de la Fundació JMJ Lisboa 2023 per gestionar el patrimoni generat per la trobada, “tot això per als joves, per servir els joves i els projectes juvenils”.
“Podem apropar-nos als joves, als seus plans, als seus projectes. Sobretot es durà a terme aquest projecte-programa del papa Francesc, quan ens demanava ser empresaris de somnis”, afegeix.
Per al patriarca de Lisboa, l’objectiu és donar suport a projectes que es presentin a organitzacions, provinents “d’associacions, institucions, grups, joves individuals” per “promoure i desenvolupar la joventut”.