2026: l’any de la torre de Jesucrist

El Covid i les seves conseqüències en la principal font definançament de les obres de la Sagrada Família, les visites turístiques, vanobligar la Junta Constructora a esborrar del calendari el 2026 com l’any de lafinalització constructiva del temple. La fita, però, no s’ha volgut abandonardel tot, pel fet que el 2026 coincideix amb el centenari de la mort d’AntoniGaudí i el reconeixement per part de la Unesco de Barcelona com a capitalmundial de l’arquitectura. Per tot plegat, la Sagrada Família hi ha projectat el«desig» de la finalització de la torre de Jesucrist, que amb els seus 172,5 mserà la culminació de la verticalitat del temple.

Coincidint amb les portes obertes que es fan anualment perla festa de la Mare de Déu de la Mercè, la Sagrada Família ha explicat tots elsdetalls de la torre de Jesucrist, que estarà coronada per una creu de quatrebraços acampanats.

Inspirant-se en unescrit de la revista El Temple de la Sagrada Família, del 1986, sabem que lacreu contindrà «l’Anyell Diví i les llegendes “Amen” i “Al·leluia”. La creuserà de cristall; de dia reflectirà la llum del sol i a la nit, per medi depotents focus, projectarà feixos de llum sobre la ciutat. Del basament baixenunes llegendes que diuen Tu solus Sanctus, Tu solus Dominus, Tu solusAltissimus

Traduint-ho als requeriments constructius i de normativaactuals, Jordi Faulí, arquitecte director, ha explicat que la creu farà 17metres d’alçària i estarà recoberta de ceràmica esmaltada i vidre per tal dereflectir la llum del sol. Per il·luminar la ciutat a la nit, tindrà focus ales puntes dels braços, això sí, seran «focus subtils de poca llargada, seguinttotes les normatives lumíniques». A través d’una escala metàl·lica de vidre espodrà accedir als quatre braços, des d’on el visitant podrà gaudir d’unapanoràmica espectacular.

«La nostra generació finalitzarà les obres de la SagradaFamília»

Un cop descartada la data del 2026 per a la finalitzacióconstructiva de la Sagrada Família, la pregunta és, i aleshores, quan? XavierMartínez, director general de la Junta Constructora, ha respost que encara nohi ha data, i que s’aventuraran a posar-la l’any 2024, quan es preveu que eltemple recuperi les dades pre-pandèmia quant a nombre de visitants, pressupost,treballadors i activitats en general… «La previsió és que el 2024 sigui el dela reactivació de l’activitat de la Sagrada Família que teníem el 2019», ha exposat Martínez als periodistes aplegats el 21 de setembre al temple.

D’acord amb les dades que ha facilitat, s’hi va arribant apoc a poc. D’ençà de la reobertura el 29 de maig, i fins aquest mes d’agost,han visitat la Sagrada Família 359.000 persones, cosa que suposa un 24,5% de l’activitatdel 2019. En la seva majoria, els visitants són espanyols (33%), seguits pelsfrancesos (21%), països baixos (16%), alemanys i nord-americans (11%) iitalians (7%). A causa de les restriccions, s’ha notat especialment l’absènciadels turistes britànics, coreans i japonesos. Comptat i debatut, l’any 2021 laSagrada Família haurà rebut 810.000 visitants, només un 17,2% dels del 2019. Decara al 2022, la previsió és que sigui del 35-40%. Pel que fa als treballadors, encara hi ha un 30% en ERTO, is’ha reduït la plantilla en 6 persones.

I malgrat totes les dificultats, la Junta Constructora havolgut manifestar una vegada més el compromís en la finalització de les obres.«La nostra serà la generació que finalitzarà les obres de la Sagrada Família», ha manifestat convençut el director general, alhora que ha instat a no oblidar l’herènciade les cinc generacions que l’han construït al llarg de tots aquests anys.

Una manera de contribuir-hi és la posada en marxa de lacampanya «T’acabarem», que permet aportar donatius per a la finalització i queentronca amb les captes que es feien tradicionalment. Més informació:giving.sagradafamilia.org

Properes fites constructives

Jordi Faulí ha estat l’encarregat de parlar de les properesfites constructives de la Sagrada Família. En primer lloc, la torre de la Marede Déu, que s’inaugurà el proper 8 de desembre, solemnitat de la ImmaculadaConcepció, «la primera torre que s’acabarà en 44 anys».

En segon lloc, aquest mes d’octubre començaran les obres derestauració de la façana del Naixement, l’única que Antoni Gaudí va veureacabada. La restauració, d’acord amb el Pla Director validat per Patrimoni tantde l’Ajuntament com de la Generalitat, es farà en diverses fases. «Començaremamb la intervenció al claustre i al portal de la Mare de Déu del Roser», ha explicat Faulí.

En tercer lloc, el 2022, continuarà la construcció peracabar la torre de l’evangelista Lluc i pujar la de Jesucrist fins al 9è nivelldels 12 que tindrà. I en quart lloc, el 2023 s’iniciarà la construcció alcarrer de Provença de la capella de l’Assumpta i de la sagristia de l’esquerra.

Pel que fa a l’acabament de la façana de la Glòria, quetanta polseguera aixeca entre els veïns dels edificis afectats, no se n’ha dit res. Es tracta d’un tema polèmic que serà tractat més endavant amb l’Ajuntamentde Barcelona i les entitats i les persones afectades. Però potser sí que l’entornde la Sagrada Família, amb l’escalinata que ha de travessar el carrer Mallorca, serà un tema que haurà d’entomar la següent generació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!