Vam tenir molt d’interès, a l’hora de plantejar-nos la fase diocesana del Sínode, que els presos hi fossin presents, com també altres col·lectius. I així va ser. Van respondre-hi tres-cents-vint presos repartits en els diversos mòduls. La primera paraula per a ells ha estat d’agraïment per la valuosa aportació que han fet sobre la visió que tenen de Jesús i de l’Església, i els suggeriments que ens han fet arribar. Teníem molt d’interès que tant ells com els joves, que han estat quasi un milenar, s’ajuntessin a les més de tres mil persones que han participat en el Sínode.
Ha estat molt positiu compartir la visió que des de la presó es té de l’Església i el lloc que ocupem dins la societat mallorquina. L’aportació ha estat concreta, sincera i ens ajuda molt a conèixer-nos, valorarnos, apreciar-nos, donar espai al diàleg i, en el cas del Sínode, a “caminar junts” per una societat millor i uns cristians que hi hem de contribuir des de qualsevol situació, també des de la presó.
Som conscients que la situació que es viu a la presó no és fàcil, però volem ser-hi presents a través del voluntariat dels capellans, religiosos, religioses, laics i laiques. La dedicació d’aquests voluntaris, que amb les seves aportacions i comentaris els presos valoren tant, mostra com a molt necessària la presència de l’Església dins la presó i és qualificada d’excel·lent. Volem que la presó sigui un espai de recuperació de la dignitat humana, un lloc de rehabilitació en tots els sentits. La Pastoral penitenciària ho té com objectiu i vol acompanyar els presos, ja que són molts els qui manifesten la seva fe en Jesús i el veuen com a referent i model de vida.