Montserrat ha esdevingut punt de trobada per a prop de 500 participants provinents d’una desena d’escoles vinculades a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). En el marc del Mil·lenari del monestir, estudiants, famílies i docents han protagonitzat una jornada de pelegrinatge plena de simbolisme i espiritualitat. El cardenal Joan Josep Omella s’hi ha fet present en forma de vídeo-missatge per donar suport a la iniciativa.

L’esdeveniment, preparat durant mesos per una comissió interinstitucional, ha combinat rutes nocturnes a peu —amb sortides des de Martorell i Terrassa— amb altres formes d’arribada al santuari. Algunes escoles han aprofitat la cita per mobilitzar les seves comunitats educatives i familiars, destacant també la presència d’Ignasi García Clavel, president de la Fundació Escoles Parroquials, convertint la diada en una vivència col·lectiva.

Els centres participants, majoritàriament de l’àrea metropolitana de Barcelona, reflectien una gran diversitat territorial. Hi han pres part escoles com Gabrielistes de Sant Adrià del Besòs; Jesuïtes–Sant Ignasi de Sarrià; Sant Josep–Carmelites de Gràcia; Salesians–Terrassa; Sant Ramón Nonat i Tecla Sala de l’Hospitalet del Llobregat; Scala Dei, d’Horta-Guinardó; Santa Teresa de Lisieux de les Corts; Lestonnac, Eixample de Barcelona; Bon Salvador, de Sant Feliu de Llobregat; Sagrat Cor–Sarrià. També s’hi han sumat famílies vinculades a la xarxa de col·legis Pare Manyanet.

La celebració a la basílica de Montserrat ha tingut lloc ben d’hora del matí i ha omplert tot l’aforament dels bancs. Dos docents han conduït la pregària a través del diàleg. Després de l’himne dels PraiseLord, els speakers han donat pas a la intervenció de Meritxell Ruiz, secretària general de la FECC, qui ha agraït l’esforç dels participants i ha destacat el sentit de pelegrinatge de l’activitat, remarcant-ne el sentit de recerca interior.

També hi ha hagut una estona d’“escalada espiritual” amb la lectura bíblica del relat de la Transfiguració al mont Tabor, a càrrec de l’abat de Montserrat, el P. Manel Gasch. En la posterior reflexió sobre el text, Gasch ha fet menció de la muntanya de Montserrat com a tro de la Mare de Déu i ha ofert la interpretació dels elements que fan referència a Crist en el presbiteri de la basílica. Posteriorment, hi ha hagut un moment de pregàries elaborades per les institucions participants, tot seguint els ítems del lema del Mil·lenari de Montserrat. La celebració ha clos amb un sentit cant del Virolai.

La iniciativa ha estat molt ben valorada pels assistents. Docents com Eduard Rovira, dels Jesuïtes, han destacat el caràcter esperançador de veure centenars de joves pujant de nit cap al monestir. Altres, com Gregori Ponce (Sant Josep), han qualificat l’experiència com “enriquidora i inspiradora”, mentre que Lluís Sala (Sant Ramon Nonat) ha subratllat el valor del camí compartit. Des de les escoles Gabrielistes, Claustre Besora ha posat l’accent en el treball interior dels participants: “Cadascú ha arribat amb les seves preguntes i esperances. Hem arribat cansats, però sencers.”

L’organització ha comptat amb el suport logístic de Central Borne, encarregada de l’avituallament, i la corredoria Vear&Co. També s’ha distribuït material pedagògic específic per preparar el pelegrinatge, com la credencial del pelegrí o un vídeo-missatge de suport del cardenal Joan Josep Omella.

Aquest ha estat el segon acte impulsat per la FECC per commemorar el Mil·lenari, després de les Jornades d’Educació i Evangeli celebrades al febrer. La bona acollida de la trobada obre la porta a futures edicions del pelegrinatge educatiu en els pròxims cursos.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!