La celebració de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany és especial, perquè es commemora el 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat en el seu tron actual. Les festes del 27 d’abril de 1947 van ser molt importants, perquè van marcar decididament el començament d’un desvetllament religiós i cívic de Catalunya. Montserrat va aparèixer més que mai com a referent espiritual, cultural i social a Catalunya, capaç d’impulsar tota mena de propostes en favor de la cultura i de la llengua del país.

Imatge de la Mare de Déu de Montserrat al tron que ocupa des de fa 75 anys. Foto: Agustí Codinach

Dimarts, a les 22h, té lloc la Vetlla de Santa Maria, que presideix el P. Abat Manel Gasch. Es pot seguir a través de Montserrat TV, per Ràdio Estel i per les TV de la Xarxa de Comunicació Local (les TV locals de Catalunya).

Aquesta Vetlla té la característica de comptar amb una “Litúrgia de la Paraula” més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947. Al final de la Vetlla hi ha una ballada de sardanes a la Plaça de Santa Maria. Per a les persones que vulguin pujar amb el cremallera: FGC farà un viatge especial de pujada, des de l’estació de Monistrol-Vila, a les 20h; i el mateix tren baixarà des de l’estació de Montserrat-Monestir, fins a la mateixa estació de partida (pàrquing), a les 00.30h.

L’endemà, dimecres 27 d’abril, a les 11 h, se celebrarà l’eucaristia de la festivitat, que també es podrà seguir per Montserrat RTV, a més de Ràdio Estel i la Xarxa de Comunicació Local (les TV locals de Catalunya). En acabar la missa, a les 12.15h, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobra Triomfal d’Igualada, a la Plaça de Santa Maria.

D’altra banda, amb motiu del 75è aniversari de l’entronització, cada catedral de Catalunya acollirà una missa d’acció de gràcies i ofrena a la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya:

. Tarragona, 24 d’abril a les 11 h

. Sant Feliu de Llobregat, 27 d’abril a les 20 h

. Solsona, l’1 de maig a les 11 h

. Vic, l’1 de maig a les 11.30 h

. Tortosa, 4 de maig a les 19.30 h

. La Seu d’Urgell, 14 de maig a les 20 h

. Barcelona, 8 de setembre a les 19.15 h

. Lleida, 10 de setembre a les 19 h

. Terrassa, 19 d’octubre a les 20 h

. Girona, el 8 de desembre a les 11 h  

Calendari de misses arreu de Catalunya

“Tornar a mirar la Mare de Déu com a ideal de la fe en Jesús”

L’any 1947, poc després del final de la guerra civil, Montserrat va aplegar sensibilitats i institucions diverses amb la mirada posada en la necessitat de guarir ferides, de la reconciliació i la represa. Va ser amb l’”excusa” de l’entronització de la Mare de Déu, de la qual commemorem enguany el 75è aniversari. Tal com ens comenta el P. Joan M. Mayol, rector del santuari, l’actual comunitat benedictina es disposa a celebrar l’aniversari amb una mirada agraïda al passat però sobretot esguardant el futur i les possibilitats de teixir noves complicitats amb motiu del Mil·lenari del 2025.

El 75è aniversari de l’entronització és l’ocasió de tornar a mirar la Mare de Déu com a ideal de la fe en Jesús, de tornar a mirar Montserrat com a casa de tots i on tornar a somiar desperts el que realment volem ser després de l’aturada de la pandèmia”, expressa el P. Mayol.

Segons explica el rector del santuari, l’any 2023 faran, juntament amb l’Escolania de Montserrat, un pelegrinatge a Roma perquè el Papa ens beneeixi una imatge de la Mare de Déu de Montserrat per a la catedral de Girona: “Volem que al cor de la catolicitat es conegui que la pietat popular montserratina, unida a la litúrgia, ha sostingut el fogar de germanor, d’oració i fe cristiana de moltes generacions. I ho volem continuar potenciant.”

L’any 2023 es farà un pelegrinatge a Roma juntament amb l’Escolania de Montserrat. Foto: Agustí Codinach

Tot plegat amb la mirada posada en el 2025, any del mil·lenari de Montserrat. “La nostra proposta —manifesta Mayol— és que el 2025 tothom vingui a celebrar amb nosaltres el mil·lenari, cadascú amb la seva realitat.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!