Pessebre

Entre el mes de novembre d’aquest any i el febrer del 2024, el Museu Diocesà de Barcelona acollirà una mostra de pessebres en què participaran reputats artistes internacionals. Aquesta exposició, que també comptarà amb figures de grans escultors catalans i quadres dels millors pinzells del barroc espanyol, serà el tret de sortida a la XIX Biennal del Pessebre Català, que organitzen la Federació Catalana de Pessebristes, l’Associació de Pessebristes de Barcelona i Pessebristes de Ciutat Vella. 

L’edició d’aquest any pren una importància especial a causa de la celebració del 800è aniversari dels pessebres. Com ha explicat el comitè organitzador a Catalunya, l’origen del pessebre es remunta a la nit de Nadal del 1223. Sant Francesc d’Assís va escollir una cova de Greccio (Itàlia) com a escenari per representar-hi el naixement de Jesús. 800 anys més tard, la tradició continua viva, i totes les organitzacions i institucions de Catalunya estan convidades a formar-ne part.

Com participar en la commemoració dels 800 anys

Per participar-hi, les entitats que ho vulguin poden fer qualsevol tipus de manifestació cultural, com per exemple concerts, teatralitzacions o mostres d’art. Una vegada triïn l’activitat, només caldrà que la inscriguin a través d’un formulari habilitat a l’agenda Batecs. Allí hauran d’omplir els camps requerits i escriure l’etiqueta #pessebre800anys en la casella “Temàtica”. En el mateix portal es podran consultar totes les activitats del programa, que es presentarà oficialment el 4 d’octubre, dia de Sant Francesc d’Assís. 

Propostes artístiques del pessebrisme català actual

A més de l’exposició del Museu Diocesà de Barcelona, l’organització de la Biennal espera congregar una trentena de pessebres de les entitats pessebristes catalanes al Reial Centre Artístic de Barcelona. D’altra banda, la capital catalana acollirà, entre d’altres, les següents mostres pessebristes: 

  • • “Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional” al Museu d’Història de Barcelona la plaça del Rei
  • • “Pessebrisme català, art i tradició” i “Pessebrisme i patrimoni, les figures de pessebre” a la Casa dels Entremesos
  • • “Pessebre tradicional de Barcelona” al Museu Marès
  • •  “Exposició social de l’Associació de Pessebristes de Barcelona” al Palau Mercader del carrer Lledó

Comitè organitzador

El Comitè organitzador a Catalunya dels 800 anys del pessebre està conformat  per l’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, la Catedral de Barcelona, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, els Franciscans Caputxins de Catalunya i Balears, i la Universalis Foederatio Praesepistica (Federació Internacional de Pessebristes).

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!