El «Primer Pla» d’aquest número de CC està dedicat al bisbeclaretià Pere Casaldàliga (Balsareny, 1928) amb motiu del seu norantèaniversari. Un testimoni recent afirmava que és impressionant com porta el seuParkinson avançat: parla amb dificultat, però amb els seus ulls blaus no esperd detall, no es queixa i accepta les seves limitacions d’una maneraadmirable. Pere Casaldàliga va marxar l’any 1968 cap al Brasil per fundar-hiuna missió claretiana. Tres anys després va ser nomenat bisbe de la Prelaturade São Félix: el seu bàcul fou un rem, la seva mitra, un barret camperolbrasiler, el seu anell, de fusta de tucum. Des d’aleshores el bisbe no hatornat a Catalunya. I malgrat això, els lligams que l’uneixen amb la nostraterra són profunds. El seu compromís amb les comunitats indígenes i l’Esglésiapopular a l’Amazònia l’han convertit en un símbol de la denúncia profètica,aquella que hauríem d’exercitar molt més tots els batejats. Casaldàliga sempreha viscut entre la gent, humilment. A més, és un poeta místic: els seus poemes enscommouen i ens renoven; és poesia per a l’acció.
En repetides ocasions, Casaldàliga ha dit que el papaFrancesc és un do de Déu per a l’Església. Va gaudir amb la lectura de laLaudato Si, i es va quedar amb l’expressió d’«ecologia integral» perquè no ésuna pura defensa de la terra, sinó de la terra unida als exclosos del sistema.
El periodista José Manuel Vidal, a través del portalReligiondigital, ha demanat al Papa que feliciti el bisbe Casaldàliga amb motiudel seu aniversari. De fet, Francesc ja s’ha interessat per Pere. Li va enviaruna salutació per mitjà d’un religiós agustí, el P. Paulo Gabriel, que li vadir que havia estat catorze anys amb Casaldàliga. Francesc li respongué:«Digui-li que el porto al cor.» El 2014 el Papa va rebre amb interès una còpiade la minisèrie Descalç sobre la terra vermella de mans del director deTelevisió de Catalunya, Eugeni Sallent, i de l’autor de la novel·la homònima,Francesc Escribano, centrada en la vida del bisbe català. De fet, Francesc, elPapa de les perifèries existencials, des de la seva elecció, fa cinc anys,tampoc no ha tornat a la seva Argentina nadiua, però n’ha mantingut vius elslligams.
Des de Catalunya Cristiana, Ràdio Estel i elClub+Amics, felicitem cordialment el bisbe Pere Casaldàliga i li fem arribar eltestimoni de la nostra admiració i de la nostra pregària agraïda. Aquest«Primer Pla», vol ser, envers la seva figura, forta en la feblesa, un senzillhomenatge.