Un bisbe més sis sacerdots i sis laics es troben retinguts a la Casa Cural de Matagalpa (Nicaragua), més dos sacerdots a la presó i molts altres amenaçats, perseguits o silenciats. El govern dictatorial d’Ortega i Murillo ha emprès el seu ajustament de comptes ara amb l’Església catòlica. El delicte? Defensar la llibertat d’expressió, denunciar els innombrables abusos contra la població, i pregar per la pàtria.
Després de l’exili forçós del bisbe Silvio Báez, l’expulsió del Nunci Apostòlic, i l’empresonament de dos sacerdots, ara envesteixen contra tots els clergues i catòlics que exerceixin la seva llibertat d’expressió contra el règim. El dijous 4 d’agost passat el bisbe Rolando Álvarez es va desplaçar com tots els dijous a la catedral de la ciutat a celebrar-hi la santa missa i exposar el Santíssim. Però la policia del règim no va permetre que els fidels entressin a la catedral, la tenien rodejada amb fusells en mà. Aleshores el prelat decideix que, si el poble no pot adorar el Santíssim dintre, ell els el durà al carrer perquè l’adorin. Va passejar amb la custòdia en mà pel carrer perseguit pels armats. Els va cantar als policies dient-los “germans” i “amics”, mentre ells en defugien l’abraçada que intentava fer-los. Va fer, a més, una pregària d’exorcisme per al país.
Després d’aquests fets, el prelat va intentar dirigir-se de nou a la catedral a les quatre de la tarda, però ja no el van deixar sortir de casa. Els fusells li ho van impedir. Amb ell van quedar retinguts sis sacerdots i sis seglars. A més, el govern va manar que els clausuressin vuit emissores de ràdio de la diòcesi. A la nit, el bisbe va convocar una cantata online, via Facebook, a Déu i la Mare de Déu, per Nicaragua. Va insistir que només la pregària alliberarà Nicaragua dels mals que viu.
L’endemà, sense cap ordre judicial, per mandat exprés de la vicepresidenta Rosario Murillo, els va ser decretada “casa per presó” i els van obrir una investigació, segons Murillo, “per crims de lesa espiritualitat”, un delicte no tipificat al codi penal de Nicaragua, ni al codi canònic. El bisbe va contestar sobre això: “Ahir va sortir aquest comunicat de la Policia en què, bàsicament, hem llegit dues coses: primera, que estic sent investigat, no sé de què, però ells deuen fer les seves pròpies conjectures. Segon, que formalment han dit que tenim casa per presó”, “Estem reunits i retinguts, sempre amb la força interior, la pau al cor i l’alegria que el Ressuscitat ens dona”, va afirmar.
A Nicaragua continuen més de 190 presos polítics a la presó, més de 200 mil exiliats, i totes les llibertats reprimides. Tots els funcionaris públics tenen prohibit sortir del país i el govern controla totes les institucions públiques i privades. I no obstant això, Rosario Murillo encara no té el poder espiritual dels nicaragüencs.