“Cada dia creix més arreu del món el ‘No’ a la pena de mort. Per a l’Església això és un signe d’esperança.” Amb aquesta afirmació comença el Vídeo del Papa per al mes de setembre, amb la intenció de pregària per l’abolició de la pena de mort al món, que Francesc confia a l’Església catòlica a través de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa.
Des de Joan Pau II, els Pontífexs s’han pronunciat amb fermesa contra la pena capital en les darreres dècades. I el papa Francesc va fer un pas més quan va aprovar el 2018 un nou paràgraf del Catecisme on es condemna clarament la pena de mort i que expressa el compromís de l’Església per l’abolició total.
“La societat por reprimir eficaçment el crim sense prendre definitivament a qui el va cometre la possibilitat de redimir-se. Sempre, en tota condemna, ha d’haver-hi una finestra d’esperança”
Com afirma Francesc al vídeo, la pena de mort “no ofereix justícia a les víctimes, sinó que fomenta la venjança. I evita tota possibilitat de desfer un possible error judicial”.
Per això, expressa que moralment la pena capital és “inadequada” perquè destrueix “el do més important que hem rebut: la vida”.
En un moment marcat per les notícies de condemnes a mort i execucions a diferents països del món, el Papa fa una crida als cristians i a totes les persones de bona voluntat perquè es comprometin a aconseguir-ne l’abolició.
“No oblidem que, fins al darrer moment, una persona pot convertir-se i pot canviar. I a la llum de l’Evangeli, la pena de mort és inadmissible”
Segons dades de les Nacions Unides, uns 170 estats han abolit la pena capital, han imposat una moratòria en la seva utilització en la legislació o en la pràctica, o han suspès les execucions per més de 10 anys. Amb tot, la pena de mort s’aplica a 55 països a diferents continents.