El primer acte del papa Francesc al Kazakhstan ha estat una visita de cortesia al president de la República, Kasim-Yomart K. Tokasv. Després de la trobada privada s’ha reunit amb les autoritats, la societat civil i el cos diplomàtic del país.

Francesc ha dit que arriba al país com a “pelegrí de pau, a la recerca de diàleg i unitat. El nostre món ho necessita amb urgència, necessita tornar a trobar l’harmonia”.

Aquesta harmonia està ben representada al Kazakhstan per un instrument musical tradicional: el dombra. Segons el Pontífex, aquest instrument és “símbol de continuïtat en la diversitat i evoca la importància de no descuidar els vincles amb la vida dels qui ens han precedit, també per mitjà d’aquestes tradicions que permeten atresorar el passat i valorar el que s’ha rebut com a herència”. Francesc ha destacat que el dombra es caracteritza per la capacitat de crear harmonia entre dues cordes paral·leles.

El Papa també ha recordat la visita de Joan Pau II el 2001, que va definir el país com a “terra de màrtirs i creients, terra de deportats i herois, terra de pensadors i artistes”.

El record del patiment del poble kazakh, segons Francesc, pot ser un bagatge indispensable per caminar cap al futur i posar en primer lloc la dignitat de l’home.

PAPA FRANCESC

Sobretot ressonen al país les notes de les dues ànimes, l’asiàtica i l’europea

Al país asiàtic hi ha més de 150 grups ètnics i més de 80 llengües, amb històries, tradicions culturals i religioses variades.

El Bisbe de Roma ha expressat la importància del valor de la vida “mitjançant l’abolició de la pena de mort. (…) Juntament amb això, és important garantir la llibertat de pensament, de consciència i d’expressió”.

Una imatge del congrés.

Parlant en particular a les autoritats i la societat civil, el Papa ha subratllat que “cal que la democràcia i la modernització no es quedin només en paraules, sinó que conflueixin en un servei concret al poble: una bona política feta d’escolta de la gent i de respostes a les seves necessitats legítimes d’una implicació constant de la societat civil i de les organitzacions no governamentals i humanitàries”, amb una atenció especial als treballadors, els joves i els sectors més febles.

La guerra a Ucraïna també ha ocupat un espai en el discurs de Francesc

PAPA FRANCESC

És cada vegada més urgent la necessitat d’estendre el compromís diplomàtic en favor del diàleg i de la trobada. És hora d’evitar la intensificació de rivalitats i l’enfortiment de blocs contraposats

Segons el Pontífex, calen líders en l’àmbit internacional que “permetin als pobles entendre’s i dialogar”.

El Papa ha lloat la renúncia del poble kazakh a les armes nuclears i la seva aposta pel desenvolupament de polítiques energètiques i ambientals centrades en la descarbonització i la inversió en fonts renovables.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!