El Papa ha acabat aquest dijous la seva estada de tres dies al Kazakhstan. En el seu comiat, ha expressat el seu desig “que Déu beneeixi la vocació de pau i unitat del país”. Aquest 38è viatge apostòlic de Francesc, que l’ha portat des de dimarts 13 i fins dijous 15 de setembre al país asiàtic amb motiu del Congrés dels Líders de les Religions Mundials i Tradicionals, ha culminat amb un agraïment del mateix Pontífex per l’acollida que ha tingut.
El congrés interreligiós s’ha clausurat aquest dijous al migdia amb la lectura de la Declaració Final, que ha refermat el valor del Document sobre la Fraternitat Humana per la Pau Mundial i la Convivència Comuna. Al final de la lectura de la Declaració Final a la Sala de Conferències del Palau de la Independència de Nur-Sultan, el Pontífex ha situat l’acostament entre les religions com una eina imprescindible en el moment actual.
PAPA FRANCESC
El desig és el de seguir així. El camí del diàleg interreligiós és un camí comú de pau i per la pau. El diàleg interreligiós ja ha deixat de ser només una oportunitat. Ja no és això. És un servei urgent i insubstituïble a la humanitat
El Sant Pare, a més, ha demanat a tots els participants en el setè congrés de líders religiosos que enforteixin la seva persistència a l’hora de buscar la pau. Ha subratllat que els dirigents de les diverses creences, “que creuen en el creador de tothom, han d’estar en la primera línia a l’hora de difondre la convivència pacífica”.
En aquesta línia, el Sant Pare ha fet una crida universal a “testimoniar, predicar i implorar aquest Déu universal”. Sobre la Declaració Final del Congrés de Líders Religiosos, el Papa ha comentat que “exhorta els líders mundials a aturar a tot arreu els conflictes i els vessaments de sang”, i ha demanat que “en nom de Déu i pel bé de la humanitat, tots es comprometin per la pau”.
El Bisbe de Roma ha lamentat que “hi ha massa odi i divisions, massa manca de diàleg i de comprensió de l’altre, un fet que resulta encara més perillós i escandalós”.
La visita del Papa al Kazakhstan ha arribat al final sota el lema Missatgers de la pau i la unitat. Entre altres reflexions, la Declaració d’aquest Congrés afirma que “l’extremisme, el radicalisme, el terrorisme i qualsevol altra incitació a l’odi, a l’hostilitat, a la violència i a la guerra no tenen cap relació amb l’autèntic esperit religiós, sigui quina sigui la seva motivació, i han de ser rebutjats amb determinació.
Entre els signants del document, destaquen el mateix Papa Francesc i l’imam de la universitat egípcia d’Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb.
La declaració és un document de 35 articles, en què els participants en l’esdeveniment, així com els polítics i responsables d’organitzacions internacionals també presents, expressen les seves posicions en comú i assumeixen compromisos per la pau. En el vol de tornada, el pontífex va fer la tradicional conferència de premsa amb els periodistes que l’han acompanyat en aquest viatge apostòlic.