Des de l’1 de setembre, 276 persones refugiades ucraïneses que van ser acollides per Sant Joan de Déu, inicialment al Programa d’Emergència, han passat a incorporar-se al Programa d’Acollida i Protecció Internacional de l’Orde.
El 50% d’aquestes persones són menors i tots ja estan escolaritzats
Aquestes persones que van fugir de la guerra s’han sentit acollides i ajudades als centres de Sant Joan de Déu. La majoria han començat a superar la situació de xoc i estrès que va suposar la fugida precipitada de casa seva.
Ara s’afronta una nova fase que suposa un altre gran repte, ja que moltes esperaven que el conflicte armat acabés aviat per poder tornar al país.
Algunes de les persones que van arribar a Espanya abans de l’estiu han decidit tornar a Ucraïna o han marxat a altres països d’acollida on tenen coneguts.
Altres famílies han preferit quedar-se als diferents dispositius de Sant Joan de Déu, entrant en la primera fase del Programa d’Acollida i Protecció Internacional, on se’ls ofereix suport per dissenyar un itinerari sociolaboral personalitzat, que els permeti refer la seva vida.
En aquest punt se’ls ofereixen classes d’espanyol, suport amb gestions per regularitzar els estudis o formació professional, i se’ls dona suport psicològic, entre altres qüestions concretes.
Entre els refugiats acollits hi ha persones amb discapacitat i amb malalties greus o amb necessitat d’atenció en l’àmbit de la salut mental
Amb la inclusió d’aquestes persones ucraïneses al Programa d’Acollida i Protecció Internacional, actualment Sant Joan de Déu compta amb 566 persones acollides a 13 centres de l’Estat espanyol. Més de la meitat són d’Ucraïna i la resta prové de diferents països d’Amèrica Llatina, seguits de Síria i l’Afganistan.
El programa forma part del Sistema d’Acollida del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i té l’objectiu d’acollir i afavorir la integració social i laboral de persones que han hagut de fugir dels seus països per la violència o els conflictes armats.