Del 5 al 8 d’octubre se celebra el VIII Congrés Mundial de Pastoral del Turisme a Santiago de Compostel·la, en un context marcat per la recuperació de la mobilitat després de la pandèmia. En paraules del director del Departament per a la Pastoral del Turisme de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Gustavo Riveiro, “podem dir que aquest estiu hem arribat a gairebé els nivells del 2019 i en alguns aspectes han estat superats. Espanya és el destí vacacional i de lleure més gran, amb 84 milions i mig de persones que ens visiten cada any”.
Són molts els factors que afavoreixen que Espanya sigui una destinació turística privilegiada: el sol, el tarannà de la seva gent, la gastronomia, la cultura, l’art, la història, la fe, la natura… ens explica Riveiro, el qual afegeix que “aquests visitants ens deixen l’equivalent al pressupost de salut i educació junts”.
El turisme suposa una sèrie de reptes, comenta, “no és només una qüestió de descans i relax, sinó que té altres vessants. Nosaltres ens ocupem essencialment de la pastoral, és a dir, del turisme religiós com a espai d’evangelització”. De fet, la Pastoral del Turisme, que depenia fins ara del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Integral, passa ara al Dicasteri per a l’Evangelització per un rescripte del papa Francesc, concretament a la Secció de Qüestions Fonamentals de l’Evangelització en el Món.
Actualment, dels mil tres-cents milions de persones que es desplacen per fer turisme, tres-cents milions ho fan per motivacions religioses
Gustavo Riveiro comenta que el monument més visitat a Espanya era, fins no fa gaire, l’Alhambra de Granada. Aquest primer lloc l’ha cedit a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Precisament el rector de la Sagrada Família i director del Secretariat de Pastoral de Turisme, Peregrinacions i Santuaris de l’arquebisbat de Barcelona, Mn. Josep M. Turull, és un dels ponents del congrés, on parla sobre La pastoral de la Bellesa a la Sagrada Família de Barcelona.
Segons el Ministeri de Turisme, dels deu monuments més visitats a l’Estat espanyol, set són esglésies catòliques. “Això planteja una sèrie d’interrogants”, reflexiona Riveiro, “perquè en una època de desafecció cap al culte la pregunta és: què venen a buscar aquestes persones a les nostres esglésies i què els donem nosaltres?”.
La pastoral de la Bellesa
A més de l’atenció espiritual o l’augment dels horaris de misses, el director del Departament per a la Pastoral del Turisme de la CEE apunta a “la bellesa, al fet de l’evangelització a través de l’art. A les persones que entren als nostres temples no només els hem d’explicar la fitxa tècnica de l’edifici, sinó també els signes. Si almenys aconseguíssim ‘inquietar’ una mica les persones que ens visiten o sembrar l’interrogant sobre una realitat que supera el que veiem, que ens obre al misteri, haurem començat a fer la tasca de l’evangelització en el món del turisme”.
En aquest sentit, Mn. Josep M. Turull ens comparteix que la Pastoral del Turisme “és una oportunitat perquè les persones puguin descobrir d’una manera diferent el fet religiós”. I també subratlla el camí de la bellesa per arribar a Déu: “És la manera com es poden obrir els cors a l’acció de l’Esperit, que és qui sempre converteix les persones.”
Per això destaca que la Pastoral del Turisme “exigeix treballar i vetllar perquè la informació que es dona en els centres religiosos no sigui merament artística o cultural, sinó que també transmeti tota la significació religiosa i espiritual que els ha dut a terme i que es continua fent, que els manté vius”.
Com a rector de la Sagrada Família, Mn. Turull és testimoni de com a moltes persones, quan entren al temple, d’alguna manera, “els cauen els prejudicis i el seu cor està permeable a aquesta acció de l’Esperit Sant”. Però com a director del Secretariat de Pastoral de Turisme, Peregrinacions i Santuaris apunta que l’arxidiòcesi té una gran riquesa a oferir. I esmenta en concret: “Tenim totes les esglésies agrupades entorn del que anomenem Barcino Sacra, un projecte que s’està iniciant i fent les primeres passes, i que són les esglésies més significatives del centre de Barcelona com la catedral, Santa Maria del Mar, Santa Maria del Pi, Sant Pau del Camp…”
Segons Mn. Turull, a Catalunya hi ha molts llocs en els quals es pot veure aquesta integració agermanada entre el que és la fe, la cultura, el paisatge…
Sens dubte, la Pastoral del Turisme té desafiaments importants per dur a terme. Un d’ells, assegura Gustavo Riveiro, serà no cometre errors del passat com, “per exemple, generar la turismofòbia: algú des d’un escriptori llunyà planifica que una ciutat sigui envaïda per deu creuers en un dia i els habitants de la ciutat es veuen despullats del seu hàbitat, de la seva tranquil·litat, de la seva vida… necessitem que les comunitats locals s’involucrin en l’elaboració del projecte estratègic cultural del turisme”.
Per això, Mn. Josep M. Turull conclou que “l’Església veu el turisme com una oportunitat i vol aprofitar aquest repte”.