A la Universitat Urbaniana de Roma, el 12 d’octubre, s’han presentat els primers resultats del projecte Fer teologia des de les perifèries existencials, impulsat per la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral.
Aquest projecte, que s’ha desenvolupat als cinc continents, “vol mostrar com la fe dels que viuen als marges té molt a ensenyar als notres pensaments i la nostra missió”, tal com ha destacat el cardenal Michael Czerny, prefecte del Dicasteri Vaticà pel Servei del Desenvolupament Humà Integral. “Anar a les perifèries existencials —ha exposat el director del projecte, el P. Sergio Massironi— significa preguntar-se on i qui són aquells que l’Església tendeix a no veure i no estimar com a portadors de la paraula de Déu”.
MICHAEL CZERNY
“Aquest projecte vol mostrar com la fe dels que viuen als marges té molt a ensenyar als notres pensaments i la nostra missió”
Per donar suport al Papa i als bisbes en el seu servei al desenvolupament humà integral “cal, sobretot, escoltar —ha subratllat el cardenal Czerny— i discernir”. I en això “la teologia té un lloc fonamental”, però “no es pot fer només a la universitat, perquè el lloc de la teologia és la missió”. I no hi ha teologia “sense problemes, sense crisi, sense el crit dels que demanen aigua, pa, pau, justícia, alliberament”.
El cardenal Louis Antonio Tagle, prefecte del Dicasteri per a l’Evangelització, i la germana Nathalie Becquart, subsecretària del Secretariat del Sínode dels Bisbes, també han definit el marc i els antecedents de la recerca. El cardenal filipí ha parlat dels “pobres com els nostres evangelitzadors”, encara que a les nostres societats se’ls consideri una minoria, perquè són grans oients de la Bona Nova, els que en la vida han sentit massa males notícies. “Els rics —ha dit Tagle— parlen de la Bona Nova, mentre que els pobres la prenen, s’alimenten i la digereixen. I per tant també en són testimonis”. Per tant, “els pobres no són només els primers receptors de la Bona Nova, sinó també els primers portadors”. Hem d’agafar exemple del seu “poder amagat: l’Evangeli que els salva de la desesperació i els permet compartir el poc que tenen”.
LOUIS ANTONIO TAGLE
“Els pobres no són només els primers receptors de la Bona Nova, sinó també els primers portadors”
De la seva banda, sor Becquart ha recordat que el Sínode que viu l’Església “serà l’acte eclesial més important després del Concili Vaticà II, perquè per primera vegada en dos mil anys tot el poble de Déu és escoltat”. Des de l’inici del camí sinodal, ha explicat Becquart, “hem insistit a escoltar els marges”.
En aquest sentit, ha destacat l’exemple d’una diòcesi als Estats Units que acull molts migrants: “El bisbe em va dir que aquest Sínode està canviant la seva manera de veure l’evangelització”. El Sínode pot ser una “caixa de ressonància per als que no tenen veu, com va passar amb els Sínodes sobre la Joventut i l’Amazones” i esdevenir així un “camí de valorització dels pobres”.
NATHALIE BECQUART
“El sínode pot ser una caixa de ressonància per als que no tenen veu, com va passar amb els Sínodes sobre la Joventut i l’Amazones“
En total, s’han fet més de 500 entrevistes individuals i de grup de discussió en quaranta ciutats de tots els continents. S’han abordat deu temes comuns, derivats de l’anàlisi de tres documents del papa Francesc: saviesa des dels marges, vulnerabilitat i tendresa, consciència ecològica, perspectiva de la dona, revelació i alegria, cristians en l’esfera pública: nous paradigmes, esperança i confiança, sortir del clericalisme, acollir el desconegut, diàleg i trobada.
Sobre cadascun d’aquests temes es publicarà properament al web de la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri, que ja acull molts materials de recerca, un vídeo i una ajuda amb la veu pràctica de les persones escoltades.
En el cas de Barcelona, ha estat dirigit per la teòloga Teresa Forcades, monja del monestir de Sant Benet de Montserrat. Precisament, després de la presentació que se n’ha fet a Roma, també se’n farà una a Barcelona. Serà el 14 d’octubre en el marc de la Trobada d’Esglésies Hospital de Campanya. Hi participaran Teresa Forcades, Sergio Massironi, director del projecte, i Carlos Castillo, arquebisbe de Lima i coordinador del projecte en l’àmbit d’Amèrica Llatina.