Durant tres dies, del 23 al 25 d’octubre, Roma esdevé l’epicentre de la pau mundial, en acollir la 36ena edició de la Trobada Internacional per la Pau de la Comunitat de Sant’Egidio amb el lema “El crit de la pau. Religions i cultures en diàleg”.
Hi participen representants de les religions, de la política i de la cultura d’uns 50 països. Davant d’un panorama internacional dramàtic, tant per l’escalada de la guerra com per l’agreujament de la crisi climàtica o les conseqüències econòmiques de la pandèmia, cal una iniciativa capaç de “connectar mons diferents i ajudar els mons religiosos a sortir i trobar-se amb les realitats del patiment del nostre món”, tal com ha destacat Marco Impagliazzo, president de Sant’Egidio, en la presentació de la trobada.
La trobada es desenvolupa en dos nivells. D’una banda, el Congrés al Centre de Congressos «La Nuvola» de Roma, que s’inaugura en sessió plenària la tarda del 23 amb les veus de grans representants del món polític-institucional: amb Andrea Riccardi dialogant amb el president italià Sergio Mattarella, el francès Emmanuel Macron i Mohamed Bazoum de Níger, país clau per la lluita contra el jihadisme i el trànsit de migrants, en un moment interessant de debat entre l’Àfrica i Europa. Les veus de les religions són les del cardenal Matteo Zuppi, el rabí de França Haim Korsia i el secretari de la Lliga Mundial Islàmica, Al Issa. També hi participarà un jove testimoni de la guerra d’Ucraïna.
Els dies 24 i 25 al matí, un seguit de taules rodones abordaran temes de gran actualitat, com la qüestió ecològica, les migracions, el valor de salvar vides humanes, la guerra que desafia Europa i temes de caràcter més religiós, com la pregària, la Paraula de Déu, la Pasqua comuna, un tema crucial del diàleg ecumènic.
D’altra banda, cal destacar la cerimònia pròpia de pregària per la pau al Colosseu, la tarda del 25 d’octubre, que comptarà amb la presència del papa Francesc i de representants de les religions d’arreu del món.