“El José Antonio era un amant de la conversa i els debats; al Fernando i la Mariona els apassionava llegir; a la Pauline la recordem com una melòmana. Totes elles són persones que havien viscut o vivien al carrer i que han mort durant l’últim any”, recorden des d’Arrels Fundació. Ahir a les 7 de la tarda, aquesta entitat, juntament amb altres que es dediquen a l’acompanyament i l’atenció de les persones en situació sense llar, va recordar en l’acte Batecs de Llum a la plaça Nova de Barcelona, davant de la catedral, els noms de les 80 persones que han mort a la ciutat de Barcelona des de l’octubre del 2021 fins avui.
Aquest acte en memòria dels que han mort en la solitud del carrer es fa des de l’any 2016 i, des d’aleshores, són més de 400 persones, xifra que significa que, de mitjana, a Barcelona ha mort una persona sense llar cada sis dies. “Aquest any, volem recordar totes les persones que ens han deixat a través d’una instal·lació lumínica que, en la penombra del vespre, ha dibuixat batecs de record davant de la plaça: 80 batecs per recordar 80 persones, de les quals 20 dones i 60 homes que havien viscut al carrer, que tenien entre 20 i 86 anys”, indiquen des de l’entitat. L’acte de memòria s’ha complementat amb la instal·lació de 400 plaques que s’han instal·lat als carrers on aquestes persones feien vida.
Aquestes persones, de mitjana, tenien 55 anys en morir, és a dir, han viscut 27 anys menys que la resta de veïns i veïnes de la ciutat, i el 35% vivien directament al carrer i la resta ho feia a centres d’allotjament, residències o pisos d’entitats socials. A l’acte també han participat Àmbit Prevenció, el centre d’acollida Assís, Associació de Dones Marroquines, BarcelonActua, Càritas, CAS Baluard (ABD), Dit i Fet, Heura, l’Hospital de Campanya Santa Anna, Lligam, Lloc de la Dona, Metzineres, Projecte Sostre, la fundació Sant Pere Claver, Santa Lluïsa de Marillac, Sant Joan de Déu i Suara.
Sobre la taula hi ha una proposta de llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme que, des del 6 d’abril passat, s’està tramitant al Parlament de Catalunya i que és pioner dins del context legislatiu europeu. Aquest text legal ha estat impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona, Assís Centre d’Acollida, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant’Egidio, Sant Joan de Déu Serveis Socials i Arrels Fundació. Unes entitats que van ser les impulsores d’aquest text legal.