L’Ajuntament de Manresa i Religions for Peace organitzen «Cruïlla de Camins: una resposta intergeneracional multireligiosa a la crisi social i ambiental. Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022», una trobada multireligiosa i multisectorial que tindrà lloc a la capital del Bages del 27 al 30 de novembre. El programa inclou ponències, debats, grups de treball i tallers. L’esdeveniment s’emmarca dins del programa Manresa 2022, que commemora els cinc-cents anys de l’estada de sant Ignasi de Loiola a la ciutat.
El Fòrum, que compta amb la col·laboració de Diplocat, abordarà la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic a través del diàleg interreligiós i intergeneracional. Amb una forta presència de dones i de persones joves, reunirà 51 líders religiosos de 33 països d’arreu del món, que reflexionaran sobre com les ciutats —on viu la major part de la població mundial— poden esdevenir més sostenibles, inclusives i resilients.
Aquesta trobada multireligiosa i multisectorial es va presentar oficialment el dimecres 26 d’octubre en roda de premsa a l’Espai Manresa 1522 amb la participació de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el coordinador de Cruïlla de Camins, Jan Hernández Serret, i la secretària general de Religions for Peace, Azza Karam. Religions for Peace és una organització de diàleg interreligiós, amb seu a Nova York, que intenta donar resposta als reptes globals des de la perspectiva multireligiosa, que treballa en la construcció de la pau i que lluita contra la discriminació de les dones i la degradació del medi ambient.
“L’emergència climàtica s’analitzarà des del punt de vista social, econòmic, ambiental i espiritual i des d’una perspectiva de valors, entesa com a motor per a la transformació. Hi prendrà part també el món científic i l’administració, com a parts implicades en el canvi”, va explicar Marc Aloy. “Les conclusions del Fòrum —va afegir l’alcalde— culminaran amb l’anomenat Pacte de Manresa, un document de compromís social i mediambiental.” Un text que interpel·larà moltíssimes persones, ja que, tal com va posar en relleu Azza Karam en la seva intervenció, “vuit de cada deu persones al món professen una religió”.
“El propòsit fonamental del Fòrum és l’acció per la transformació”
JAN FERNÁNDEZ SERRET (coordinador de Cruïlla de Camins)
En paraules de Jan Hernández Serret, el Fòrum té com a propòsit fonamental “l’acció per la transformació”, atès que “la crisi climàtica afecta tothom”. “Aquesta trobada ens convida a treballar plegats per tal d’aconseguir unes ciutats més sostenibles, inclusives i resilients, és a dir, més humanes”, va constatar. “Les religions, caracteritzades per l’esperança i el compromís, poden fer moltes aportacions a la temàtica mediambiental”, va dir el coordinador de Cruïlla de Camins.
El Fòrum reunirà líders mundials de la fe cristiana, musulmana, budista, jueva, hindú, bahai’i, shinto o indígena, procedents de diferents països, com el Japó, les Filipines, Nigèria, el Líban, Sud-àfrica, el Congo, Kènia, Xile, el Perú, Equador, els Estats Units o Alemanya.
Com a acte previ dels debats, es farà un pelegrinatge simbòlic des de l’Oller del Mas fins a la Cova de Sant Ignasi
El diumenge 27 de novembre, i com a acte previ a l’inici dels debats del Fòrum, es farà un pelegrinatge simbòlic des de l’Oller del Mas fins a la Cova de Sant Ignasi, emulant el recorregut que va fer sant Ignasi de Loiola fa cinc-cents anys per arribar a Manresa. Comptarà amb la participació dels líders religiosos i de la ciutadania que s’hi vulgui apuntar. A l’arribada a la Torre Santa Caterina, amb Montserrat al fons i Manresa als peus, tindrà lloc una activitat de meditació conjunta. Un cop la comitiva hagi arribat a la ciutat es farà una rebuda institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa.
Durant les tardes dels mateixos tres dies s’han preparat una sèrie d’experiències per enriquir el debat, com ara la visita per descobrir la vida monàstica a Montserrat o la unió d’espiritualitat i arquitectura de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Així mateix, s’organitzaran cinc tallers en diversos centres religiosos de la ciutat, que obriran els seus espais: l’església ortodoxa Santa Teodora de Sihla, la mesquita Al-Fath, el centre budista Samye Dzong, el convent de les Caputxines i la casa Flors Sirera.