L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha protagonitzat una nova edició dels Fòrums Vanguardia reflexionant sobre Església, societat i valors. Aquest espai de xerrada-col·loqui, organitzat per La Vanguardia i RAC 1, ha tingut lloc el vespre del 3 de novembre i ha comptat amb la participació dels periodistes Ramon Rovira, Enric Juliana i Jordi Basté.

Omella, en la seva reflexió inicial, ha posat l’accent en la defensa de la vida, lligant-la amb la necessitat de recuperar valors de la societat que estan en crisi. En aquest sentit, ha destacat que “l’eutanàsia i l’avortament deixen la societat descapitalitzada de valors humans”. De vegades —ha dit Omella— la societat tendeix a donar més valor als animals i a les plantes que als éssers humans. “L’ésser humà és el rei de la creació”, ha constatat.

Pel que fa a la llei trans, ha lamentat que hi hagi excessiva pressa per tirar-la endavant, quan “davant temes tan delicats, profunds i humans, el que cal és reflexionar, dialogar i arribar a consensos“. També ha alertat que la maduresa dels joves d’avui dia no és la mateixa que la de les generacions anteriors, “quan ens tocava entomar més responsabilitats“. En aquest sentit, l’educació ha d’ajudar els infants i els joves “a madurar i créixer com a éssers humans” i “aprendre a estimar-se un mateix i identificar-se amb el propi jo“.

Davant temes tan delicats, profunds i humans com la llei trans, el que cal és reflexionar, dialogar i arribar a consensos

Altres valors que, segons Omella, estan en crisi són la família com a cèl·lula bàsica de la societat, la convivència, la justícia social, el futur dels joves i la llibertat religiosa. “La convivència a la nostra societat hauria de créixer enmig de pactes, però creix enmig de conflictes”, ha remarcat l’arquebisbe de Barcelona, que ha palesat el malestar psicològic que sentim davant l’amenaça d’una tercera guerra mundial.

Aquesta mateixa necessitat de cercar pactes i consensos la va esmentar en relació amb Catalunya i amb el procés independentista viscut en els darrers anys: “La societat catalana ha patit molt, per això, tot el que sigui tornar al diàleg, l’entesa, no imposar sinó caminar plegats per al bé comú, ens farà un gran bé.”

“La societat catalana ha patit molt, per això, tot el que sigui tornar al diàleg, l’entesa, no imposar sinó caminar plegats per al bé comú, ens farà un gran bé”

Omella també ha lamentat una societat marcada per la soledat i alhora tan interconnectada. “Estem informats però no comunicats; estem comunicats però estem sols“, ha comentat el cardenal.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!