L’església barroca de Sant Felip Neri de Barcelona s’ha omplert de gom a gom el 10 de novembre al vespre per assistir a un acte cultural singular: la lectura dramatitzada de les Confessions de sant Agustí. Durant una hora l’actor Joan Carreras ha recitat una selecció de fragments de la coneguda obra del bisbe d’Hipona, tria feta per l’escriptor Raül Garrigasait. L’acte s’emmarcava dins del Festival dels Clàssics, i uns dies abans la mateixa lectura s’havia pogut sentir a la catedral de Girona dins de la programació del Temporada Alta.

La recitació del text de les Confessions ha permès recórrer el periple exterior i interior d’Agustí, sempre a la recerca de la veritat, que acaba trobant en Crist. Com si fossin contemporanis seus, els espectadors han acompanyat el gran Pare de l’Església en les seves facècies personals: els odis i les passions, els interessos literaris i intel·lectuals (com ara l’admirat Ciceró), els pas per diferents escoles filosòfiques i espirituals (sobretot els maniqueus), la mort de les persones estimades (un amic de joventut, la seva mare santa Mònica…), les inquietuds filosòfiques i existencials (el perquè de la mort, del mal o el sentit de la llibertat) i la progressiva descoberta del Déu cristià, a la llum del qual Agustí acaba trobant el sentit de l’existència.

L’aplaudiment entusiasta amb què s’ha tancat l’acte no només reconeixia el bon ofici de l’actor Joan Carreras, sinó també el mateix Agustí. L’obra del bisbe d’Hipona, en aquest exercici d’interiorització i de recerca vital, té la virtut de sintonitzar molt bé amb l’home contemporani. El missatge cristià troba en un text tan clàssic com aquest un mitjà privilegiat per fer-se entendre als homes i dones del segle XXI.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!