Amb una mirada educativa i des de la identitat salesiana, els materials distribuïts a tots els centres salesians vol ajudar que educadors, famílies, mitjans de comunicació i joves sàpiguen reconèixer els discursos d’odi, missatges discriminatoris o violents que circulen al nostre voltant o fins i tot dels que podem ser responsables.
Segons informes de les Nacions Unides, arreu del món sorgeix una onada de xenofòbia, racisme, intolerància, augment d’antisemitisme, odi als musulmans i persecució dels cristians.
També creix l’assetjament escolar, el ciberassetjament i altres comportaments discriminatoris que són afavorits per les xarxes socials i la possibilitat d’emparar-se en l’anonimat.
PAPA FRANCESC
“L’agressivitat social troba en els dispositius mòbils i ordinadors un espai d’ampliació com mai abans”
Per contribuir a proporcionar una eina, especialment entre els joves, de reflexió sobre el tema del discurs d’odi i les violacions dels drets humans relacionats amb ell, els salesians han posat en marxa, a través del Don Bosco International (DBI), la campanya “No als discursos d’odi” (podeu descarregar els materials AQUÍ).
L’augment de la violència en els discursos també és a causa de la pèrdua de la capacitat d’expressar-se, de la capacitat de diàleg. La prevalença creixent dels algoritmes, la intel·ligència artificial i els sistemes d’elaboració de perfils està aïllant els joves en bombolles i contribueixen indirectament als processos de radicalització.
Per això la campanya insisteix en desenvolupar el pensament crític entre els joves i menors, i també en educadors, pares, animadors, treballadors juvenils, salesians…
D’aquesta manera serà possible reconèixer els discursos d’odi i tractar-los amb una sèrie d’accions específiques: seguiment i anàlisi dels discursos; abordar les causes, factors i actors; implicar i donar suport a les víctimes; convocar les parts interessades; comprometre’s amb els mitjans de comunicació; fer servir l’educació per afrontar i contrarrestar els delictes d’odi; promoure societats pacífiques, inclusives i justes, i promoure narracions positives.
Així, DBI convida els actors implicats en l’educació a unir forces en aquest repte comú, construint plegats una cultura dels drets humans que afavoreixi la creació d’una ciutadania honesta, activa i responsable.