La crisi energètica i l’actual escalada de preus en àmbits de primera necessitat, com la cistella de la compra o l’electricitat, han tensionat encara més la situació ja insostenible de moltes famílies després de la pandèmia. Aquesta circumstància ha repercutit de manera directa sobre el benestar psicològic i emocional dels infants. En aquest context tan precari, poder emocionar-se amb els regals nadalencs és una de les poques il·lusions de les quals poden gaudir alguns infants en situació de risc social, tot i que moltes famílies no tenen algunes de les seves necessitats bàsiques cobertes i, per tant, no disposen tampoc de recursos per comprar joguines per Nadal o Reis.
El dret a jugar és una de les prerrogatives principals dels nens i les nenes, recollida en l’article 31 de la Convenció dels Drets dels Infants, que va adoptar l’assemblea general de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989. La Fundació Pere Tarrés posa en marxa un any més la seva campanya anual de recollida de joguines per a infants de famílies en situació de risc social. Una iniciativa que és possible gràcies a la col·laboració de desenes d’empreses, institucions i persones a títol particular.
Les aportacions es poden efectuar de diferents maneres. D’una banda, empreses, entitats o particulars poden apadrinar una de les cartes als Reis Mags que han preparat els educadors i les educadores de cadascun dels centres amb les demandes de joguines i material escolar que necessiten, de manera que tinguin una perspectiva educativa i contribueixin al desenvolupament dels infants i joves. D’altra banda, també es pot fer una aportació lliure de joguines i/o material escolar o bé un donatiu econòmic per ajudar a finançar els diferents projectes solidaris que es porten a terme a la Fundació. S’accepten tot tipus de donatius de joguines, preferentment noves o en molt bon estat, que es poden fer arribar a la seu institucional de la Fundació Pere Tarrés, carrer Numància, 149-151, de Barcelona, fins el proper 13 de desembre.
Enguany participaran en la campanya 40 serveis diferents de la Fundació Pere Tarrés
Les joguines recollides es revisaran, s’agruparan per conceptes i es faran arribar als diversos centres socioeducatius i centres oberts vinculats a la Fundació que han sol·licitat aquest suport. En concret aquest any participaran en la campanya 40 serveis diferents: 26 dels 36 centres socioeducatius adherits a la xarxa de recursos de la Fundació Pere Tarrés i, com a novetat d’aquest any, 14 recursos socials de la demarcació de Tarragona que coordina la Fundació i que es canalitzaran a través de la delegació de l’entitat a les comarques tarragonines.
Els educadors i educadores les embolicaran amb paper de regal per fer-les arribar als infants, tot i que cada centre ho farà de manera diferent: alguns les faran servir per fer cagar el tió els dies previs a Nadal amb els infants, d’altres faran venir el Pare Noel i alguns les donaran als pares i mares perquè les lliurin als seus fills i filles per festes.
El Nadal del 2021 les donacions de joguines es van disparar i van doblar les rebudes en anys anteriors: uns 1.200 infants dels diferents centres socioeducatius en van poder gaudir. Aquest any la demanda per part dels centres ha estat molt superior a la de l’any passat; s’espera que els donatius també creixin i en puguin gaudir prop de 2.500 nens i nenes que assisteixen cada tarda en algun d’aquests 40 serveis.
Aquesta és la principal campanya que la Fundació Pere Tarrés posa en marxa enguany amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants, però els centres socioeducatius de l’entitat organitzen també altres activitats per commemorar aquesta data.
Hi haurà diverses activitats amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants
Als centres socioeducatius Poble-sec, Poblenou i Raval de Barcelona es reivindicaran els drets dels infants amb diverses activitats al llarg de la setmana. A Poble-sec, els infants exposaran al pati els seus treballs sobre els drets dels infants, mentre que al Raval, el grup de joves farà de periodistes per un dia i sortiran pel barri a preguntar als veïns i veïnes diverses qüestions sobre els drets dels nens i nenes. A Poblenou, cada grup treballarà un dret de manera individual al llarg de la setmana.
Per la seva banda, el Centre Socioeducatiu Sant Adrià organitza aquesta setmana tot un seguit d’activitats agrupades sota el títol “Conec els meus drets!”: a través de contes, cançons i dinàmiques de reflexió, s’intentarà que els infants més petits (entre 3 i 12 anys) aprenguin a conèixer i a reivindicar els seus drets de manera participativa. El grup de grans, de 13 a 17 anys, participarà en un debat arran del visionat del documental Siete alcantarillas, sobre explotació infantil.
Els centres d’esplai de la Fundació, agrupats en el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, també commemoren el 20 de novembre amb dues trobades territorials d’infants, a Lleida i a Viladecans, al Baix Llobregat.
Només a Lleida s’hi aplegaran més de 200 infants i joves. L’objectiu de la trobada és que els nens, nenes i joves que van cada dissabte al seu esplai es coneguin i comparteixin experiències. Durant la trobada de Lleida, a més, es llegirà un manifest que reivindicarà la urgència que tots els infants tinguin garantits els seus drets, tal com es recull a la Declaració dels Drets de l’Infant. A Viladecans els infants s’aplegaran al parc de la Marina i durant tot el matí realitzaran diverses activitats.