“No podem normalitzar l’exclusió social, no és inevitable”, ha afirmat Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, durant la presentació a la premsa de l’estudi Impacte de la inflació en les persones ateses per Càritas diocesana de Barcelona. Per això, ha demanat mesures estructurals combinades amb mesures d’urgència: “La lluita contra l’exclusió residencial, la garantia d’una política d’ingressos mínims i la protecció a les famílies amb infants i adolescents.”
A través d’una enquesta realitzada a 404 persones ateses per Càritas, s’ha donat a conèixer la incidència de l’augment de preus en les famílies vulnerables, en quins àmbits i activitats es veuen obligades a reduir despeses i com afronten l’any 2023. Càritas diocesana de Barcelona ha calculat que tancarà l’any atenent més de 21.400 persones, un 2% més que l’any 2021.
7.000 llars s’han vist obligades a reduir les despeses en alimentació per manca d’ingressos
Prop de 4.000 llars ateses no poden pagar les despeses de l’habitatge (lloguer o relloguer) o de subministraments (aigua, llum i gas). A més, 7.000 llars (nou de cada deu) s’han vist obligades a reduir les despeses en alimentació per manca d’ingressos. “Aquesta situació té un impacte directe en la salut de les famílies, ja que un 65% de les persones han deixat de comprar aliments frescos per la pujada dels preus”, ha posat en relleu Miriam Feu, cap d’Anàlisi Social i Incidència de Càritas diocesana de Barcelona.
Així mateix, Feu ha recordat que més de 5.000 famílies han renunciat a les activitats d’oci i lleure durant els darrers mesos: “Els pares i les mares entrevistats voldrien que els seus fills participessin en activitats extraescolars, fer una sortida de cap de setmana o celebrar un dinar en companyia dels qui més estimen. Malauradament, gairebé el 70% no s’ho poden permetre.”
En aquest context, Càritas diocesana de Barcelona s’ha vist obligada a augmentar les ajudes econòmiques directes. “Tancarem l’any 2022 amb 2,5 milions d’euros en ajudes econòmiques a les famílies (un 13% més que l’any passat), principalment per cobrir la despesa en aliments. Hi ha hagut un augment del 36%. Hem passat de 617.000 euros l’any 2021 a 841.000 euros el 2022”, ha explicat Miriam Feu. I ha afegit: “Enguany superarem el milió d’euros en ajudes de relloguer, una xifra rècord només superada en els pitjors moments de la pandèmia.”
Salvador Busquets ha manifestat que “detectem que la desigualtat és un problema de gran magnitud a la nostra societat” i que “les persones amb menys recursos no s’han recuperat dels estralls de la crisi del 2008, del Covid-19 i ara de la inflació”. Va fer una crida a “assumir una planificació estratègica de les polítiques socials”.
“Volem humanitzar la caritat”
MONS. JAVIER VILANOVA (bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de Barcelona)
Finalment, Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de Barcelona, ha presentat la campanya de Nadal de Càritas, el lema de la qual és Només l’amor ho il·lumina tot. “Tot que el Nadal és l’època de l’any amb més llums, milers de persones continuen vivint en la foscor. Aquest Nadal celebrem l’amor, un amor que és capaç d’il·luminar la vida dels altres i de ser un far que guia els qui més ho necessiten. Tu també pots ser part d’aquest compromís per fer arribar la llum a totes les llars que no tenen recursos i fer que la solidaritat i la humanitat brillin per sobre de tot”, expressen els organitzadors de la campanya.
“Aquesta campanya ens obre el cor a l’esperança. Hi constatem l’acció social que l’Església catòlica fa a la societat. Càritas situa el centre de la seva activitat en la persona. Volem humanitzar la caritat”, ha subratllat el bisbe Javier. En aquests temps de sinodalitat, “on tots caminem junts, colze a colze”, ha volgut remarcar que l’ajuda als més necessitats ha de ser “integral” per poder “escoltar-los, acompanyar-los i empatitzar amb ells”. “Units (Església, entitats, món polític, mitjans de comunicació…) serem més forts per ajudar”, ha assenyalat el prelat.