A la Casa dels Entremesos de Barcelona, a tocar del bullici de la Fira de Santa Llúcia, la més antiga de la ciutat, fra Valentí Serra de Manresa, ha presentat el seu nou llibre, Entrem dins del pessebre. Una manera immillorable de reivindicar la vigència i importància d’aquesta tradició tan nostrada.
I ho ha fet envoltat de molts pessebristes que s’han unit en un clam a favor del pessebre tradicional, el de tota la vida, amb figures de l’artesania local, alhora que han lamentat l’actual insensibilitat i poca consciència de la nostra societat. De fet, s’ha arribat a dir que “el pessebre del Museu Marès ha esdevingut el veritable pessebre de Barcelona”.
“El pessebre no molesta ningú”, ha manifestat fra Valentí Serra, arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular. “Forma part de la nostra identitat i ens identifica com a poble”. Per això, les paraules finals de fra Valentí han estat una invitació “a fer el pessebre i tenir la percepció que Jesús entra a casa nostra”. Una invitació que segueix el fil de la que va formular el papa Francesc en la carta apostòlica Admirabile signum sobre el significat i el valor d’aquesta tradició cristiana, que va publicar el primer diumenge d’Advent del 2019.
El llibre Entrem dins del pessebre s’engloba dins la col·lecció “L’Ermità” d’Edicions Morera. Ofereix una descripció de les principals característiques dels pessebres populars bastits segons la tradició catalana i, alhora, fa una aproximació al simbolisme de les figures amb indicacions sobre la construcció del betlem casolà i el seu calendari.
El llibre també aporta una síntesi històrica sobre l’origen del pessebre, que es remunta a l’experiència viscuda per sant Francesc d’Assís el Nadal del 1223 a la població italiana de Greccio, ara fa vuit segles.
En la seva intervenció, fra Valentí Serra ha explicat com dels naixements monumentals exposats als convents caputxins es va anar passant, progressivament, al pessebre familiar, amb unes dimensions més reduïdes i com, a poc a poc, els figuraires crearen un conjunt de figuretes populars per donar vida als nostres pessebres; unes figures, però, carregades de significació i de simbolisme.
Fra Valentí ha subratllat que el pessebre, durant les festes nadalenques, dona a les nostres llars un to memorialístic, ja que ens ajuda a reviure l’adveniment del Fill de Déu a la terra que, cada any, per Nadal, torna a entrar en la nostra història i s’insereix en el cor de cada llar amb la recreació d’un paisatge de gust de terra catalana. Això s’aconsegueix gràcies als elements naturals aportats pels nostres boscos i erms, els quals contribueixen a segellar l’espiritualitat del nostre pessebre, de tal manera que s’ha convertit en un poderós instrument per articular el nostre ideal topogràfic i cultural, que fins i tot ens identifica com a poble.
El llibre, del qual es prepara una segona edició, va tenir una presentació prèvia. Va ser el 17 de novembre a la sala d’actes de l’Ateneu Terrassenc, una entitat de llarga tradició cultural fundada el 1879.